Prvi mož NLB-ja Blaž Brodnjak je v predstavitvi vlagateljem poudaril tudi sposobnost banke, da se hitro odzove na tovrstne priložnosti. Foto: BoBo
Prvi mož NLB-ja Blaž Brodnjak je v predstavitvi vlagateljem poudaril tudi sposobnost banke, da se hitro odzove na tovrstne priložnosti. Foto: BoBo

Zaradi sankcij proti Rusiji ob napadu na Ukrajino, zaradi katerih je grozil nenaden velik odliv sredstev, je bilo poslovanje banke Sberbank v Sloveniji od ponedeljka do srede zjutraj omejeno le na kartično poslovanje, dvigi in plačila pa so bili mogoči le v vrednosti 400 evrov dnevno. V tem času je v okviru mehanizma za reševanje bank v evrskem območju Sberbank prevzel NLB. Z njegovim vstopom v lastništvo so se nato v sredo sprostile vse omejitve za poslovanje.

Brodnjak je v predstavitvi vlagateljem povedal, da je NLB v tem standardiziranem procesu prepoznal priložnost. Kot je spomnil, so dobesedno v pol delovnega dneva pripravili verodostojno zavezujočo ponudbo, ki je bila sprejeta.

Za 100 odstotkov delnic le 5,11 milijona evrov

Cena za 100 odstotkov delnic je dosegla 5,11 milijona evrov. Pri tem je bila po Brodnjakovih besedah pomembna tudi kapitalska in likvidnostna moč Skupine NLB, pomagalo pa je tudi, da so imeli v banki izkušnje z nedavno integracijo bank v Srbiji in Črni gori in s tem vsa potrebna orodja za hitro izvedbo potrebnih postopkov.

Prvi mož NLB-ja je zatrdil, da so v zelo kratkem času stabilizirali poslovanje prevzete banke, v četrtek pa so sporočili tudi, da jo bodo ob spremembi zunanje podobe preimenovali v N banko. Ime bo začasno, in sicer do integracije banke v NLB. Kot je danes dejal Brodnjak, takšen proces običajno traja od 12 do 18 mesecev.

Banka Sberbank po njegovem prepričanju strateško sodi v Skupino NLB. Kot pravi, gre za banko, ki je bila sicer nekoliko premajhna za res konkurenčen nastop na trgu, je pa delovala zelo premišljeno in ima dobro razporeditev portfeljev med prebivalstvom in podjetji.

V NLB-ju so tako prepričani, da obstajajo vsi strateški in finančni razlogi za ta prevzem in da je banka komplementarna njihovemu delovanju. Predstavlja tudi priložnost za konsolidacijo na domačem trgu in je "zelo zanimiv dodatek k poslovanju". V prevzemu Brodnjak vidi tudi dobro podlago za nadaljnje prevzeme v regiji, takoj ko bo na voljo kakšna priložnost.

"Zelo smo veseli, da smo pokazali odgovornost, odločnost in prožnost kot sistemska bančna institucija," je še dejal Brodnjak in dodal, da so tako s sredstvi banke, ne države, prispevali k stabilizaciji finančnega sistema. "Čeprav nam razlogi za takšen potek dogodkov niso bili všeč, je izid 'win-win' tako za NLB kot banko Sberbank," je ocenil.

Sberbank se bo v Sloveniji po novem imenovala N-banka

V NLB-ju so za vlagatelje pripravili tudi predstavitev poslovanja banke Sberbank v zadnjih letih. Prevzeta banka ima 53.447 komitentov, od tega 45.345 v poslovanju s prebivalstvom in 8102 na segmentu podjetij. Njen tržni delež po bilančni vsoti je bil s 3,6 odstotka na devetem mestu med 14 slovenskimi bankami.

Skupni tržni delež NLB-ja in banke Sberbank dosega 29,6 odstotka in bo tako po navedbah iz največje slovenske banke tudi po dokončani združitvi Nove KBM in SKB-ja (28,5 odstotka) pod okriljem madžarskega OTP-ja še vedno največji v Sloveniji.

Bilančna vsota banke Sberbank je bila po še nerevidiranih rezultatih lani pri 1,72 milijarde evrov, medtem ko je bila leto pred tem pri 1,84 milijarde, v predkoronskem 2019 pa pri 1,87 milijarde evrov. Denarnih vlog strank, ki niso banke, je bilo lani za 1,27 milijarde evrov, obseg posojil pa je dosegal 1,15 milijarde evrov, pri čemer je 732 milijonov evrov odpadlo na posojila podjetjem.

Po besedah člana uprave NLB-ja Archibalda Kremserja lahko banko Sberbank brez težav vključijo v Skupino NLB. V prihodnjih tednih in mesecih bo potekal še skrbni pregled sredstev in obveznosti prevzete banke, pri čemer računajo na omejene slabitve, na primer zaradi posojil v švicarskih frankih in izpostavljenosti ruskemu trgu.

Kapitalska ustreznost Skupine NLB se bo zaradi prevzema malenkost zmanjšala, a to po Brodnjakovih besedah nikakor ne ogroža dividendne politike banke, ki je na ravni skupine lani ustvarila rekordni dobiček v vrednosti 236,4 milijona evrov.