Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

"Izvoz se bo po pričakovanjih umirjal, uvoz, spodbujen z domačim povpraševanjem, pa ostal trden," je ocenila Evropska komisija.

Rast slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) v letu 2019 dosegla 2,5 odstotka, medtem ko je predlani znašala 4,1 odstotka, piše v njenem poročilu. Rast so v zadnjem času poganjali predvsem zunanji dejavniki, gospodarsko razpoloženje pa se je poslabševalo in januarja komaj ostalo nad dolgoletnim povprečjem, je povzela.

Stopnja zaposlenosti bo po njenih pričakovanjih ostala na visoki ravni, ob tem pa se bo nadaljevala tudi rast plač. "Zasebna poraba bo ob teh predpostavkah rasla tako letos kot prihodnje leto, a bo rast zaradi slabšega gospodarskega razpoloženja nižja kot lani. Ob dvigu cen stanovanj se pričakuje več izdatkov za ta namen. Povečale naj bi se tudi naložbe v poslovne nepremičnine in javne investicije."

Stopnja inflacije se je v drugi polovici lanskega leta upočasnila. Inflacija je v povprečju lani znašala 1,7 odstotka, leto prej pa 1,9 odstotka. Letos in prihodnje leto naj bi jo spodbujala rast plač. Indeks cen življenjskih potrebščin naj bi tako letos dosegel 1,9 odstotka, prihodnje leto pa dva odstotka.

Komisija, ki na leto objavi celovito napoved spomladi in jeseni, vmes pa še zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah, je novembra lani Sloveniji za triletno obdobje poslabšala napoved, a ta ostaja precej nad povprečjem v evrskem območju.