"Kruh zagotovo bo, pšenico bomo kupili, cena pa je še vprašljiva," opozarja predsednik uprave Mlinotesta Danilo Kobal. Foto: Reuters

Veriga preskrbe s hrano doživlja pretrese, ki jih občutijo vsi deležniki. Cene energije, osnovnih surovin in embalaže naraščajo, podaljšujejo se tudi dobavni roki. Glavna vprašanja so zato, kako upravljati velike spremembe, poskrbeti za prehransko varnost in obenem zagotavljati trajnostni razvoj. Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij na GZS-ju te dni na Bledu gosti kongres Mednarodnega pekarskega združenja (AIBI), ki obravnava tudi aktualne izzive, s katerimi se spopada panoga. Prisotni so vrsta domačih in tujih strokovnjakov ter številni vodilni predstavniki mednarodnih pekarskih podjetij.

Kot je pojasnil predsednik združenja Mednarodnega pekarskega združenja (AIBI) Janez Bojc, je vojna v Ukrajini izjemno prizadela celotno prehransko industrijo, še posebej pa pekarstvo, saj so cene žita šle v nebo. Po njegovem mnenju se ni treba bati, da pekovskih izdelkov ne bi bilo, vprašanje pa je, kakšna bo cena. "En val podražitev je že bil in z gotovostjo lahko rečem, da bodo prihajali še novi valovi, kar po močno udarilo po žepu potrošnika," je dejal.

Predsednik uprave Mlinotesta Danilo Kobal je pojasnil, da mlinarji in peki s strahom pričakujejo, kaj se bo dogajalo v prihodnjih treh tednih, ko pride žetev. Cene pšenice so ta trenutek najvišje v zgodovini. Poleg tega iz osrednje Evrope prihajajo informacije o katastrofalni suši, ki bo prizadela predvsem koruzo, kar bo ustvarilo dodaten pritisk na pšenico, saj bodo rejci živine iskali nadomestno hrano. "Pred letom in pol smo pšenico dobili po 170 evrov na tono, v tem trenutku te za ceno pod 400 evrov na tono nihče niti ne pogleda," je dejal in dodal, da je povpraševanje izjemno, saj so silosi tako v Sloveniji kot tudi v severni Italiji in na Hrvaškem bolj ali manj prazni. "Kruh zagotovo bo, pšenico bomo kupili, cena pa je še vprašljiva," se Kobal strinja z Bojcem.

Kot je dejal Kobal, bi morala država mogoče razmisliti, ali v okviru evropske zakonodaje obstajajo kakšna orodja, da bi čim več slovenske pšenice ostalo v Sloveniji, saj se v Sloveniji pridela skoraj dovolj pšenice za slovenske mline in prehrano, vendar pa je manj kot polovica ostane v domovini. Kobal ob tem upa, da bodo ob trenutnih pritiskih povpraševanja iz tujine partnerski odnosi, ki jih je Mlinotest v preteklih letih spletel s kmetijskimi podjetji in zadrugami v severovzhodni Sloveniji, vzdržali.

Po dvigu cen žita, transporta in energije prihajajo še višji stroški dela.
Po dvigu cen žita, transporta in energije prihajajo še višji stroški dela. "To je vrtiljak, ki ga je treba čim prej zaustavljati z vsemi orodji – vlada na makropodročju in mi v podjetjih na mikropodjetniški ravni," je dejal predsednik Mednarodnega pekarskega združenja. Foto: BoBo

"Če se ne zgodi kakšen čudež, nas zagotovo čaka nova podražitev kruha"

Kobal je opozoril tudi, da ogromno podjetij še nima zagotovljenih zakupov energije, pri čemer so cene elektrike znova ponorele. Velike stroške podjetjem ustvarja tudi prilagajanje evropskim zahtevam po uvedbi trajnostnih pristopov, od embalaže do manjše porabe vode. Dviga se tudi strošek dela, saj je mlade v panogo, ki terja nočno delo in delo ob koncih tedna, težko privabiti. "Če se ne zgodi kakšen čudež, nas zagotovo čaka nova podražitev kruha," je poudaril Kobal, a dodal, da vse podražitve, s katerimi se srečujejo, nikakor ne prelagajo na potrošnike, temveč skušajo čim več narediti na ravni stroškov. Zavedajo se namreč, da lahko pridejo do meje, ko se bodo podražitve odrazile v kupni moči.

Bojc meni, da bi moral biti prvi ukrep države vsaj enoletno znižanje stopnje DDV-ja. Pritiski na cene se bodo namreč še nadaljevali. Po dvigu cen žita, transporta in energije prihajajo še višji stroški dela. "To je vrtiljak, ki ga je treba čim prej zaustavljati z vsemi orodji – vlada na makropodročju in mi v podjetjih na mikropodjetniški ravni," je dejal.

Opozorila o pomenu zaščite potrošnikov

Svojo vlogo morajo odigrati tudi trgovci. Bojc meni, da določitev neke marže ne bi bil ustrezen pristop, saj vsak način prodaje zahteva različen servis in s tem različne stroške. "Mislim pa, da bodo vsi v verigi razumeli, da se moramo boriti za potrošnika. Če ga bomo spravili na beraško palico, to ne bo dobro ne za trgovce ne za proizvajalce živil. Tako da mislim, da tukaj je ustrezna stopnja odgovornosti med nami vsemi," je dejal.

Generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ana Le Marechal Kolar verjame, da bodo s primernimi ukrepi lahko pomagali tako kmetijskemu sektorju kot potrošniku. O samih ukrepih sicer še ne more govoriti, saj jih pripravlja delovna skupina na ravni vlade. Rešitve se iščejo tudi na ravni EU-ja, med drugim glede tega, kako zagotoviti žito iz Ukrajine. Kljub trenutni krizi pa se bo še naprej spodbujalo vlaganja v inovacije, obnove, nove trajnostne pristope ter s tem zeleni prehod in razvoj panoge, je sklenila Le Marechal Kolar.

Cene pšenice obetajo nove podražitve kruha