Delavci so se vrnili na delo, pogajanja o plačah pa se bodo nadaljevala v sredo. Foto: MMC RTV SLO
Delavci so se vrnili na delo, pogajanja o plačah pa se bodo nadaljevala v sredo. Foto: MMC RTV SLO

Sindikat namreč predlaga, da se plače zvišajo za 10 odstotkov, osnova pa naj bi bile oktobra lani izplačane plače. Predstavniki delavcev in sindikata, ki so sicer oblikovali skupno pogajalsko skupino, se bodo skušali glede predloga povišanja plač še poenotiti, v sredo pa se bodo sešli z vodstvom Gorenja.

Če pogajanja ne bodo uspešna, delavci za 7. oktober napovedujejo ponovno ustavitev strojev.

150 evrov draginjskega dodatka izplačih
Kot je znano, so delavci pretekli teden spontano ustavili stroje in protestirali zaradi napak pri izplačilu avgustovskih plač, čemur so sledile tudi zahteve po njihovem povišanju. 5.342 delavcev z najnižjimi plačami, delavci, ki neposredno podpirajo proizvodni proces, in delavci na čakanju so v petek sicer prejeli draginjski dodatek, ki so ga izposlovali na sredinih pogajanjih z upravo Gorenja. Znesek dodatka znaša 150 evrov.

Rezultat sredinih pogovorov med delavci in vodstvom je tudi podpora predloga uprave za vrnitev na 40-urni delovnik, kar pomeni, da bodo delavci od oktobra dalje prejemali polno obračunano plačo. Uprava je tudi obljubila, da delavcev, ki so sodelovali v prekinitvi dela, ne bo šikanirala.

Štirimilijonski izpad dohodka
V Gorenju so po torkovih in sredinih protestih v četrtek zjutraj začeli normalno delati, štirimilijonski izpad proizvodnje bodo po besedah predsednika uprave Franja Bobinca nadomestili v soboto, 26. septembra, nekateri obrati pa tudi s podaljšanjem delovnega časa.