Bo kranjska čebela postala ogrožena žival? Foto: Čebelarska zveza Slovenije
Bo kranjska čebela postala ogrožena žival? Foto: Čebelarska zveza Slovenije

Posvet poteka na celjskem sejmišču, kjer so pripravili tudi mednarodno čebelarsko razstavo, poroča Radio Slovenija. Čebelarji razpravljajo še o ekološkem čebelarjenju in o dobrih praksah v tej dejavnosti.

Potem ko so slovenski čebelarji v prejšnjih letih zaradi bolezni in pomorov izgubili tretjino čebeljih družin, letos z olajšanjem ugotavljajo, da jim je pretekla zima prizanesla s takšnimi nesrečami. Čebelar Drago Kotnik iz Bohinjske Češnjice je povedal, da so letošnjo zimo čebele preživele zelo dobro, pri čemer je svoje naredila narava, pa tudi država, ki je pripomogla k zatiranju čebelje bolezni varoe. Kmetje pa se vse bolj zavedajo pomena čebel za opraševanje, dodaja.

Bo čebelarstvo pripomoglo k oživitvi gospodarstva?
Čebelarji tako priznavajo, da jim je država v zadnjih letih bolj prisluhnila z različnimi ukrepi in tudi s finančno pomočjo. Ta po besedah državne sekretarke Tanje Strniša s kmetijskega ministrstva znaša približno 770.000 evrov letno za ukrepe v čebelarstvu in še 760.000 evrov za javno službo v čebelarstvu.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč pa poudarja, da je zadnji čas, da se je začelo vlagati v čebelarski sektor. Obenem meni, da bi čebelarstvo lahko predstavljalo tudi segment oživljanja gospodarstva.