Sprožilec padca tečajev naj bi bili tuji vlagatelji, meni Jani Javornik iz Gorenjske borznoposredniške hiše. Foto: MMC RTV SLO
Sprožilec padca tečajev naj bi bili tuji vlagatelji, meni Jani Javornik iz Gorenjske borznoposredniške hiše. Foto: MMC RTV SLO
SBI20 je dočakal pozitiven predznak, zato danes ne gre pričakovati še enega črnega dne. Foto: RTV SLO

O tem je med drugim v pogovoru za MMC razmišljal Jani Javornik, ki je pri Gorenjski borznoposredniški družbi vodja trgovanja za domači trg.

Lahko govorimo o paniki na našem delniškem trgu, kot je še ni bilo? Ste imeli primere, da so stranke razprodale celotne portfelje?
Ja, trenutno je prisotna panika in predvsem strah. Prej panike nismo zaznali, v tem tednu pa določeni vlagatelji prodajajo celotne portfelje ne glede na tečaj na borzi.

Koliko k padanju tečajev prispevajo tuji vlagatelji?
Tuji vlagatelji so bili sprožilec padca. Dalj časa so prodajali, zbijali tečaje - ker je padala tudi tujina. Zdaj smo prišli na nivoje, ko gre v nokavt večina certifikatov na slovenske delnice, tako se pojavi ogromna količina delnic na ponudbeni stranu in ob pomanjkanju nakupnih naročil so padci do 10 odstotkov del realnosti ... in panika je tukaj!

Menite, da bi morale posredovati uprave družb in v teh težkih časih pomagati z optimistično retoriko?
To smo že zaznali. Dejstvo pa je, da se uprave družb morajo držati strogih borzni pravil glede podajanja informacij o družbi, tako da so te izjave bolj "politično previdne in prazne".

Tudi sredino trgovanje se je na Ljubljanski borzi začelo negativno, saj je slovenski borzni indeks padel za več kot tri odstotke in se zelo približal vrednosti 7.000 točk. Razpoloženje se je nato popravilo, tako da je SBI20 končno dočakal pozitiven predznak. Očitno torej ne bomo doživeli še enega črnega dne.

Že dlje časa ste poznavalci opozarjali, da so delnice prevrednotene. So zdaj poceni?
Določene že, ne pa še vse. Luka Koper, Petrol in še kakšna so sigurno še predrage glede na kazalce oziroma primerljiva podjetja iz te panoge.

Bi upali našteti tri delnice, za katere bi dali roko v ogenj, da bodo čez eno leto ali pa morda čez tri bistveno dražje, kot so danes?
Za nobeno delnico ne bi dal roke v ogenj, ker je borza nepredvidljiva. Če pa bi se moral odločiti, so to Krka, Telekom, Gorenje, Sava, Aerodrom. Vendar sem prepričan, da tečaj v enem letu ne bo bistveno višji - bo višji, ne bomo pa dosegli ravni iz lanskega poletja. Morda čez 3-5 let.

Lani so tečaje v nebo poganjala prevzemna pričakovanja. Je mogoče, da bomo v naslednjih dneh doživeli kakšno pozitivno presenečenje?
Pustimo se presenetiti, vendar je to bolj malo verjetno. Pozitivno bi bilo lahko prodaja državnega deleža v Gorenju, Savi, Telekomu, kotacija Zavarovalnice Triglav, Sava Re, Abanke, NLB-ja ...

Preberite si blog publicista Roka Kralja o trenutni borzni situaciji.
T. O.