Na Filipinih so v sredo potekali protesti proti naraščanju cen nafe. Foto: EPA
Na Filipinih so v sredo potekali protesti proti naraščanju cen nafe. Foto: EPA

159 litrov zahodnoteksaške lahke nafte pa je doseglo ceno 147,21 dolarja. Rekordne cene so posledica šibkega dolarja ter napetosti zaradi Irana in Nigerije. Trgovci so predvsem sledili novicam o Iranu, ki je druga največja Opecova izvoznica nafte, saj dnevno proizvede štiri milijone 159-litrskih sodov nafte.

Generalni sekretar Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) Abdal Salem El Badri je opozoril, da v primeru napada na Iran Opec ne bo mogel nadomestiti iranske proizvodnje črnega zlata.

V Nigeriji pa so ugrabitelji zajeli najmanj enega tujca, ki dela za nemško družbo v nemirni delti reke Niger. V delti so se zgodile že številne ugrabitve, uporniki pa od tujih energetskih družb zahtevajo večji delež naftnega bogastva za okoliške prebivalce.

Zaradi šibkega dolarja nafta dostopnejša
Zaradi šibkejšega dolarja je nafta dostopnejša kupcem iz držav z močnejšo valuto. Naftni trg se je po mnenju analitikov odzval tudi na geopolitične napetosti in potencialne težave z oskrbo. Za evro je bilo treba danes odšteti 1,5913 dolarja, kar ni daleč od rekorda, doseženega 22. aprila, ko je bil evro vreden 1,6019 dolarja.

V ponedeljek so cene črnega zlata - potem ko so se prejšnji četrtek oblikovale na rekordu - padle pod 140 dolarjev. Analitiki so pocenitev pripisovali predvsem močnejšemu dolarju.