Člani uprav prisegajo, da bodo govorili samo resnico. Foto: EPA
Člani uprav prisegajo, da bodo govorili samo resnico. Foto: EPA
Naftna ploščad
Ceno prek 130 dolarjev za sod naj bi povzročil predvsem nepričakovan padec ameriških zalog surove nafte in bencina. Foto: EPA
Cena nafte že 135 dolarjev za sod

Predsedniki uprav Chevrona, Shella, Exxon Mobila, British Petroleuma in Conoco Philipsa, petih največjih naftnih družb v ZDA, so o visokih cenah pričali pred senatnim odborom in bili deležni očitkov, da jim gre samo za dobiček, medtem ko Američani za bencin plačujejo že več kot dolar. Omenjene družbe so samo v letošnjem prvem četrtletju ustvarile kar 36 milijard dolarjev dobička.

1974: prvi naftni šok- cena nafte preseže 20 dolarjev za sod
1980: cena se povzpne na 30 dolarjev za sod, na vrhuncu iraško-iranske vojne preseže 39 dolarjev
september-oktober 1990: Irak napade Kuvajt in cena za sodček je več kot 40 dolarjev
avgust 2005: po orkanu Katrina cena preseže 70 dolarjev
januar 2008: nafta preseže 100 dolarjev za sod
maj 2008: cena za sodček preseže 135 dolarjev

Predsedniki uprav so v svoj zagovor dejali, da velja pač zakon ponudbe in povpraševanja, in napovedali, da rasti cen nafte zaradi Kitajske, Indije in drugih držav v razvoju ne bo mogoče ustaviti.

"Ali kogar koli za tole mizo skrbi, kaj počnete z državo, s tem ko zaračunavate tako visoke cene bencina in ustvarjate velikanske dobičke?" je bil oster senator Dick Durbin. "Naj zveni še tako ponavljajoče in nezanimivo, dejstvo je, da deluje zakon ponudbe in povpraševanja," mu je odgovoril predsednik uprave Shella v ZDA John Hofmaister.

Ostro proti uvedbi 25-odstotnega davka na dobiček
Senatorje so pozvali, naj v sodelovanju s kongresniki odpravijo omejitve pri iskanju in izkoriščanju novih nahajališč, predvsem na Aljaski. Ob tem so tudi ostro obsodili odločitev kongresa, ki namerava odpraviti 17 milijard vredne davčne olajšave za naftne družbe in uvesti 25-odstotni davek na dobiček, če ga družbe ne bodo namenila za iskanje novih virov energije.

Cene črnega zlata v višave
Leta 1970 je bila cena nafte za sodčke 1,80 dolarja, leta 2005 70 dolarjev, 22. maja 2008 pa več kot 135 dolarja. Po napovedih analitikov se zna kaj hitro zgoditi, da bo cena v dveh letih dosegla 200 dolarjev za sod.

ZDA so pozvale članice Opeca, naj zvišajo proizvodnjo nafte, a se po besedah predsednika Opeca Chakiba Khelila to ne bo zgodilo pred naslednjim srečanjem držav članic, ki bo šele septembra.

K. T.

Cena nafte že 135 dolarjev za sod