Bolj kakovosten les je cenovno izgubil precej manj kot manj kakovosten. Foto: Mojca Dumančič
Bolj kakovosten les je cenovno izgubil precej manj kot manj kakovosten. Foto: Mojca Dumančič

"Ugotavljamo, da cene lesa niso padle takoj po samem žledenju, so pa skozi sezono nihale, trg pa se je zdaj bolj ali manj stabiliziral - pričakovano ob nižjih cenah, ker je ponudba lesne mase še vedno večja od povpraševanja," je pojasnil direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem.

Padec cen lesa je bil po kategorijah različen. Cene boljšega lesa so padle manj, prav tako na severu države, kjer ga kupujejo Avstrijci. Pri manj kakovostnem lesu pa so bili padci cen večji. Po Oražmovih besedah je o natančnih številkah težko govoriti, ocenjuje pa, da je bil pri manj vrednem lesu padec do 30-odstoten, pri bolj kakovostnem pa od 15- do 20-odstoten.

Uspešna prodaja lesa je sicer v veliki meri odvisna od organizacije odkupa in prodaje. Del promocije in prodaje lesa vsako leto poteka tudi v obliki licitacije vrednejšega lesa, ki bo potekala od 23. januarja do 2. februarja prihodnje leto v Slovenj Gradcu. "Tam so cene od deset- do stokrat višje od tistih, ki jih pri redni prodaji običajno dosežejo lastniki," je pojasnil Oražem.