Terjatve družb iz skupine Pivovarne Laško, ki jo vodi Dušan Zorko, predstavljajo večino priznanih terjatev do Centra Naložb. Foto: MMC RTV SLO
Terjatve družb iz skupine Pivovarne Laško, ki jo vodi Dušan Zorko, predstavljajo večino priznanih terjatev do Centra Naložb. Foto: MMC RTV SLO

Upniki menijo, da lahko svoje terjatve tako dobijo hitreje in v večji meri.

Proti prisilni poravnavi so glasovale družbe iz skupine Pivovarne Laško, saj TS Zeton Imperial ni ponudil resne bančne garancije za svež kapital. Direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko je dejal, da so do družbe Zetona pričakovali, da bo s stvarnim vložkom ali resno bančno garancijo zagotovil dokapitalizacijo v višini 29,6 milijona evrov.

Rok za glaslovanje o potrditvi prisilne poravnave za Center Naložbe se izteče v petek, a bi za njeno potrditev moralo glasovati vsaj 60 odstotkov navadnih upnikov. Terjatve družb iz skupine Pivovarne Laško sicer predstavljajo večino priznanih terjatev.

Pooblaščeni ocenjevalec vrednosti podjetij Dean Mikolič je dejal, da pismo o nameri za dokapitalizacijo, ki ga je podpisal TS Zeron Imperial, ni obvezujoč pravni inštrument. Meni, da obstaja manj kot 50-odstotna verjetnost, da bo premoženje dokapitalizacije namenenjo poplačilu upnikov, dejansko na voljo v višini, kot je predvidena v načrtu finančnega presktrukturiranja. Dodaja še, da obstaja manj kot 50-odstotna verjetnost, da bodo upniki z vnovčitvijo premoženja Centra Naložb do konca leta poplačani v predvideni višini 7,4 milijona evrov od 82 milijonov evrov obveznosti. Majhna je namreč tudi verjetnost, da je predloženi finančni načrt sploh izvedljiv poleg tega pa s potrditvijo prisilne poravnave ne bi bili zagotovljeni ugodnejši pogoji plačila upniških terjatev, kot če bi bil uveden stečaj.