Juncker je Cerarju ob nedavnem obisku zagotovil, da bo sam vplival na ustavitev postopka do te mere, da se bodo preučila nova dejstva. Foto: BoBo
Juncker je Cerarju ob nedavnem obisku zagotovil, da bo sam vplival na ustavitev postopka do te mere, da se bodo preučila nova dejstva. Foto: BoBo
vino, rdeče
S Komisije so sporočili, da je postopek še vedno v teku, vendar so poudarili, da so se pojavili novi elementi, ki jih bodo upoštevali. Foto: Pixabay

Juncker je ob nedavnem obisku v Sloveniji povedal, da bo Komisija preučila nova dejstva v zadevi teran. Slovenska stran razume, da to pomeni začasno ustavitev postopka sprejemanja delegiranega akta za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran.

Po ponedeljkovi izjavi kmetijskega ministra Dejana Židana, da se postopek ustavlja, so pri Komisiji na vprašanje, ali so postopek že prekinili, odgovorili, da je postopek še v teku, saj niso sprejeli še nobene odločitve, se pa zdi, da so se pojavili novi elementi, ki jih bodo upoštevali.

Komisija bi morala osnutek delegiranega akta na portalu za boljšo zakonodajo objaviti že konec februarja, a se do zdaj to še ni zgodilo.

Cerar Junckerja seznanil z novimi dejstvi
Premier Cerar je ob prihodu na vrh EU-ju v Bruslju na vprašanje, kaj se dogaja glede terana, poudaril, da verjame Junckerjevi besedi, da bodo postopek ustavili, zato da temeljito pretehtajo nova dejstva. "Predsednika Evropske komisije sem prav s tem namenom povabil v Slovenijo, da govoriva posebej tudi o teranu, našem odličnem slovenskem vinu, o vinu, ki je izključno slovensko," je poudaril premier in dodal, da je Junckerja ob obisku Slovenije seznanil z nekaterimi novimi dejstvi.

Juncker je po premierjevih besedah zagotovil, da bo sam vplival na to, da se bo postopek do te mere ustavil, da se bodo preučila vsa nova dejstva. "In to zdaj verjetno že poteka," je povedal Cerar.

Na vprašanje, ali bo o teranu v Bruslju znova govoril z Junckerjem, je premier pojasnil, da se bosta ob robu vrha verjetno lahko vsaj na kratko pogovorila o tem ali še kakšnem drugem problemu.