DUTB je s potezo razjezil številne. Foto: MMC RTV SLO
DUTB je s potezo razjezil številne. Foto: MMC RTV SLO
Portorož
DUTB se je odločil, da 22 milijonov evrov terjatev do družbe Istrabenz Turizem pretvori v kapital in s tem prevzame upravljanje vrste portoroških hotelov. Foto: BoBo
false
Sava Turizem upravlja številne blejske hotele. Foto: Uradna stran hotela
Sava in Istrabenz v pravno vojno z DUTB-jem
Zaradi hotelov se je vsulo po DUTB-ju

Cerar je v izjavi novinarjem po delovnem posvetu vrha SMC-ja pojasnil, da ga je položaj glede prevzema upravljanja hotelov od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) presenetil. "Res je, da sem bil dva dneva v tujini, a menim, da to ni bilo dobro," je dejal in dodal, da je zato danes govoril s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem in gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, ki sta bila o tem obveščena prej.

S potezo DUTB-ja in njenim pomenom se tako šele seznanja. Je pa poudaril, da je DUTB popolnoma avtonomen odločevalec v teh zadevah, in to ni stvar pristojnosti vlade. "Več kot to, da se z zadevo seznanim, v tem hipu ne morem storiti," je dejal in opozoril, da si takšne prakse v prihodnje ne želi.

Bo pa odločitev po njegovem mnenju zahtevala premislek v delu strategije upravljanja državnih naložb s klasifikacijo, saj je deloma v navzkrižju z odločitvijo DUTB-ja.

Istrabenz: Redno smo plačevali
DUTB se je odločil, da 22 milijonov evrov terjatev do družbe Istrabenz Turizem pretvori v kapital in s tem prevzame upravljanje vrste portoroških hotelov. Isto je storil tudi s 24 milijoni evrov terjatev do Save Turizma. V Istrabenzu, dozdajšnjem 100-odstotnem lastniku Istrabenz Turizma, zagotavljajo, da tako Istrabenz kot Istrabenz Turizem redno izpolnjujeta finančne zaveze skladno z dogovorom z bankami upnicami in DUTB-jem, kar upnice tudi redno spremljajo.

Poleg poslovne škode, ki jo bo po njihovem prepričanju Istrabenz Turizem utrpel tik pred začetkom glavne sezone z vidika sodelovanja s poslovnimi partnerji in pred začetkom investicij, izpostavljajo tudi to, da se skuša DUTB s takimi potezami postaviti v nadrejen položaj glede na preostale banke upnice. To po njihovih navedbah pomeni kršenje osnovnih zavez iz sporazuma o reprogramiranju dolgov.

Petkove izjave DUTB-ja, da skuša t. i. slaba banka s tem izboljšati poslovanje hotelov, dvigniti vrednost premoženja in da bo v nekaj letih za to dejavnost našla strateškega kupca, po mnenju Istrabenza "govorijo o kratkoročnosti teh potez, pomanjkanju poznavanja dejavnosti in so hkrati pravno vprašljive".

"Menimo, da imajo zaveze, ki jih izpolnjujemo, vgrajen močan razvojni dejavnik, ki zagotavlja rast premoženja v naših naložbah," pravijo v Istrabenzu, kjer tudi zato napovedujejo, da bodo v povezavi s potezo DUTB-ja sprožili ustrezne pravne postopke. Poleg tega naj bi obstajala tudi možnost preverbe kazenske in civilne odgovornosti.

Sava: Plenjenje delnic
V Savi so že v petek, ko je DUTB sporočil, da je nase prevzel večje slovenske upravljavce hotelov, med drugim Savo Turizem, protestirali proti "plenjenju delnic", kajti terjatev sploh še ni dospela.

V DUTB-ju so sicer pojasnili, da so se za pretvorbo terjatev v kapital odločili, ker niso bili zadovoljni z načrtom prestrukturiranja, ki so ga pripravili v Savi.

V Savi, kjer podrobnejših informacij o pravnih postopkih pred njihovim koncem ne dajejo, si bodo v okviru zakonskih določil prizadevali za izpeljavo decembra 2014 začetega postopka preventivnega prestrukturiranja.

Ta postopek preprečuje ravno tveganje razprodaje premoženja, omogoča pa tudi največje mogoče poplačilo terjatev ter nudi okvir za izvedbo kakovostnega programa uresničevanja sinergijskih potencialov na ravni upravljanja in razvoja slovenskih turističnih destinacij, pravijo v Savi.

Že v petek so odločitev DUTB-ja kot nezakonito označili v družbi Sava, kjer so pojasnili, da so zasegli delnice, čeprav še veljajo učinki začetega preventivnega prestrukturiranja, med katerimi je tudi zadržanje dospelosti terjatev.

Počivalšek: Sava Turizem mora postati hrbtenica slovenskega turizma
Z gospodarskega ministrstva pa so sporočili, da ima slovenski turizem potencial v nekaj letih ustvariti tri milijarde evrov prihodkov s tujih trgov, če bi okrepili našo promocijo in prodajo na tujih trgih. Tu je eden izmed nosilcev turizma tudi Sava Turizem, kjer pa je treba izboljšati poslovanje, je prepričan gospodarski minister Počivalšek.

Prenos premoženja na DUTB je ocenil kot prvi korak v finančnem prestrukturiranju Save, ki mu pa morata slediti še poslovno prestrukturiranje in optimizacija stroškov in nadgradnja prodajne politike. Zaveda se, da je ob tem potreben tudi nov naložbeni ciklus.

Po prestrukturiranju pa mora slediti še privatizacija z mednarodno udeležbo, s čimer bo slovenski turizem dobil stik z novimi trgi in strokovnimi znanji, je izpostavil. "Verjamem, da ima Sava Turizem največji potencial v Sloveniji. In da mora postati tudi hrbtenica slovenskega turizma, kar predvideva tudi strategija upravljanja z državnim premoženjem," je sklenil.

Gorenjska banka bo razmislila o ukrepih
Gorenjska banka, ki je v skoraj 50-odstotni lasti Save in je hkrati nekaj manj kot triodstotna lastnica Save, je v odzivu za javnost ocenila, da je bilo ravnanje Save v postopku preventivnega prestrukturiranja ustrezno in v skladu z zavezami, ki jih je sprejela.

Dodali so, da jih DUTB ni seznanil z nobenimi okoliščinami, zaradi katerih je spremenil svoje stališče in umaknil svoje že dano soglasje k izvedbi prestrukturiranja Save, ki bi bilo po njihovem mnenju tudi najboljše za poplačilo upnikov.

V Gorenjski banki še ne poznajo vseh dejstev, povezanih z unovčevanjem zavarovanj od DUTB-ja, bodo pa za zaščito svojih interesov preučili obstoj pravnih podlag, na katerih je DUTB pretvoril svoje terjatve v kapital.

Če bodo ugotovili, da je premoženje Save vredno več ali pa da ni bilo zakonskih podlag za prilaščanje premoženja Save, bo banka sama ali v sodelovanju z drugimi upniki ukrepala s sprožitvijo ustreznih postopkov, so še napovedali.

MDS zahteva pojasnilo Cerarja
Proti DUTB-ju pa nameravajo s pravnimi postopki nastopiti tudi v društvu Mali delničarji Slovenije (MDS). Zoper vodstvo DUTB-ja pripravljajo naznanitev suma storitve kaznivega dejanja, vložili pa jo bodo v prihodnjih dneh. Hkrati preučujejo tudi elemente morebitne odgovornosti ministrstva za gospodarstvo, ki je javno podprlo DUTB, so sporočili.

S tem, ko je DUTB v petek Savi zasegel njeno hčerinsko družbo, jo je pahnil v insolventnost in ji odpira pot za začetek postopka prisilne poravnave ali stečaja, s tem pa se zmanjšuje tudi vrednost same družbe. Po ocenah strokovnjakov za vrednotenje podjetij gre za zmanjšanje vrednosti za okoli 80 milijonov evrov, menijo v MDS-ju. Pričakujejo, da se jim bodo priključili tudi preostali delničarji Save.

Gre za prvi tovrsten primer v Sloveniji, ko DUTB pleni premoženje delujočega podjetja, ki ves čas tekoče poravnava obresti in druge obveznosti do upnika, so še zapisali v MDS-ju in premierja Mira Cerarja pozvali, naj pojasni, kakšno vlogo in predvsem zakonsko podlago sta imeli pri tem finančno in gospodarsko ministrstvo.

Slaba banka prevzela hotele
DUTB je s pretvorbo terjatev v kapital skupaj s svojo družbo za upravljanje premoženja prevzel tudi skoraj 100 odstotkov družbe Sava Turizem, ki ima v lasti hotele na Bledu ter Terme 3000 v Moravskih Toplicah, Terme Lendava, Terme Ptuj, Terme Banovci in Zdravilišče Radenci. Odločitev DUTB-ja se dotika še družb Hoteli Bernardin, NFD Holding, Hotel Marita.

Sava in Istrabenz v pravno vojno z DUTB-jem
Zaradi hotelov se je vsulo po DUTB-ju