Premier opozarja, da nas pozitivna gibanja ne smejo uspavati. Potrebujemo pogum in za to je treba včasih pozabiti nase, je dejal. Foto: BoBo
Premier opozarja, da nas pozitivna gibanja ne smejo uspavati. Potrebujemo pogum in za to je treba včasih pozabiti nase, je dejal. Foto: BoBo
Budimpešta
Ugodna gospodarska klima okoli Slovenije se lahko zelo hitro spremeni, je dejal Cerar. "Dramatičen izziv" po Cerarjevem mnenju predstavljajo tudi begunci, ki "preplavljajo Evropo". Foto: Reuters
false
Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh opozarja, da bi moral imeti segment malih, mikro- in srednjih podjetij v Sloveniji večjo veljavo. Foto: BoBo
Odprl se je 48. mednarodni sejem obrti in podjetnosti

Cerar je spomnil na spodbudne gospodarske napovedi, zaradi katerih verjame v nadaljnje izboljšanje razmer na trgu dela, ki bi po njegovem mnenju vodile k povečanju zasebnih naložb ter domače zasebne porabe. Ob tem pa je dodal, da pozitivna gibanja ne smejo nerazumno povečati naših apetitov.

"Nasprotno, ostati moramo preudarni in dosedanje dosežke potrpežljivo nadgrajevati. Vlada se ob tem, ko nadalje konsolidira javne finance, postopno izboljšuje poslovno okolje ter spodbuja naložbe in vse drugo, kar vodi v nadaljnji gospodarski razvoj, hkrati zaveda tudi svoje socialne funkcije, ki se mora izraziti v skrbi za vse tiste posameznike, ki zaradi nezaposlenosti ali nizkih dohodkov ali pokojnin živijo v slabih gmotnih razmerah," je dejal premier.

Cerar je prepričan, da lahko Slovenija resnično okreva samo tako, da bo čim več mladih in drugih kategorij prebivalstva, delovno aktivnih, dobilo priložnost za zaposlitev in da si s svojim lastnim delom ter ustvarjalnostjo zagotovijo primerno blaginjo in osebno dostojanstvo.

"Begunci preplavljalo Evropo"
Živimo v zelo občutljivem času, saj mednarodno okolje ni dovolj stabilno, meni. "Različne finančne, gospodarske, varnostne in druge krizne razmere - od Ukrajine, Grčije in Kitajske do Bližnjega vzhoda in Afrike - nas opozarjajo, da se lahko ugodna gospodarska klima okoli nas zelo hitro spremeni. Begunci, ki preplavljajo Evropo, nas postavljajo pred povsem nepričakovane in dramatične izzive. Demografska slika Slovenije in Evrope ni razvojno spodbudna," je dejal Cerar.

Po njegovem mnenju ni več čas za izsiljene ideološke in pritlehne politične prepire ter podtikanja, ampak je čas, da končno prevlada nova politična kultura, in sicer takšna, ki spoštuje in spodbuja znanje, inovativnost, delo in razvoj.

Cerar: Včasih je treba pozabiti nase
Družba je pretirano prežeta s strahom, je marsikje v krču in tega se moramo osvoboditi, meni Cerar. Potrebujemo pogum in za to je treba včasih pozabiti nase, pravi premier.

Slovenija ima številne razvojne zmogljivosti, kot so kakovostna delovna sila, prilagodljiva tehnološka in industrijska baza, sposobnost delovanja na nestabilnem svetovnem trgu, dobro razvita infrastruktura, stabilna oskrba z energenti in zanesljive spletne povezave, je poudaril.

Obrtniki želijo manjše stroške dela
Medtem je predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh opozoril, da se obrtniki že vrsto let spoprijemajo s težavami, kot so visoka obremenitev stroškov dela, toga delovnopravno zakonodaja, nelojalna konkurenca in neustrezna panožna zakonodaja.

"Ovirajo nas številne birokratske ovire, postopki pri pridobivanju posameznih dovoljenj so prepočasni, slab je tudi dostop do finančnih virov za razvoj. Po novem pa bomo v celoti prevzeli tudi stroške nakupa in vzdrževanja davčnih blagajn. V zbornici smo prepričani, da davčne blagajne ne bodo bistveno vplivale na zmanjšanje dela na črno in sive ekonomije, bodo pa dodatno breme za legalne obrtnike in podjetnike," je dejal Meh.

"Načelo EU-ja, pomisli najprej na male, naj bo v prihodnje stalnica slovenske politike. Glede na to, da mala, mikro in srednja podjetja zaposlujejo 405.000 oseb, bi moral imeti ta segment gospodarstva v Sloveniji večjo veljavo in več pozornosti," je dejal Meh.

1.500 razstavljavcev
Na letošnjem sejmu, ki bo potekal do nedelje, se predstavlja več kot 1.500 razstavljavcev iz 38 držav, obeta pa se rekordno število skupinskih predstavitev tujih gospodarstev. Največjo pripravlja Kitajska, ki bo imela na sejmu svoj državni paviljon. Hrvaška bo letos v organizaciji hrvaške obrtne zbornice imela 20. zaporedni nastop, Srbija pa desetega.

Odprl se je 48. mednarodni sejem obrti in podjetnosti