Bosansko stran je skrbelo prav to, ali bo Slovenija tožila njihovo državo.
Bosansko stran je skrbelo prav to, ali bo Slovenija tožila njihovo državo. "Ne, v zvezi s primerom Ališič in s to Ljubljansko banko ne bomo šli v nobene tožbe. Tukaj je treba odločbo enostavno izvršiti," je za BHT zatrdil Cerar. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Spomnimo: poplačilo vseh bosanskih in hrvaških varčevalcev s podobnimi zahtevki je Sloveniji julija letos s pilotno sodbo v primeru Ališić naložilo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu.

Cerar je v intervjuju pravzaprav potrdil to, kar je Sloveniji naložila sodba ESČP-ja. "Slovenija bo sodbo spoštovala in bo naredila vse potrebne korake," je dejal.

Ali to pomeni, da bo Slovenija vrnila denar? "Ja, to pomeni prav to. Z naše strani bomo morali vrniti denar varčevalcem, ki bodo morali izkazati, da so imeli te vloge. Vrnili ga bomo skupaj z obrestmi, kolikor bo zakonito potrebno," je zatrdil predsednik slovenske vlade.

Vse skupaj bo trajalo še kar nekaj časa
Kako bodo varčevalci to izkazali in kako bo Slovenija sodbo uresničila, bo določil akcijski načrt, ki ga pripravljajo na ministrstvu za finance. Odprtih vprašanj je kar nekaj - treba bo določiti glavnico in obresti, način dokazovanja in nato pregledati zahtevke varčevalcev, kar bo vzelo kar nekaj časa. Priprava poteka, varčevalce pa bo Slovenija nato poplačala v petih letih.

"Zdaj bomo seveda tudi pripravili ustrezne pravne podlage v prihodnjem letu, da se bo ta proces lahko začel," je pojasnil premier.

Slovenija ne bo tožila Bosne in Hercegovine
Slovenija se regresnim zahtevkom proti drugim državam naslednicam seveda ni odpovedala. Vprašanje deviznih vlog je vendarle vprašanje nasledstva. Bosansko stran pa je skrbelo prav to, ali bo Slovenija tožila njihovo državo. "Ne, v zvezi s primerom Ališič in s to Ljubljansko banko ne bomo šli v nobene tožbe. Tukaj je treba odločbo enostavno izvršiti," je za BHT zatrdil Cerar.

Povsem druga stvar kot položaj varčevalcev pa je ravnanje bosanskih in hrvaških oblasti po osamosvojitvi ter predvsem izterjevanje pravnomočno dosojenih terjatev nekdanje Ljubljanske banke od še delujočih upnikov.

Celotni intervju s predsednikom slovenske vlade bodo na bosanski televiziji sicer predvajali v sredo.

Slovenija bo poplačala bosanske varčevalce
Slovenija bo poplačala bosanske varčevalce