Češkovo premoženje je vredno skoraj pol milijarde evrov, a še vedno manj, kot je bil leta 2008 vreden Mirko Tuš. Foto: BoBo
Češkovo premoženje je vredno skoraj pol milijarde evrov, a še vedno manj, kot je bil leta 2008 vreden Mirko Tuš. Foto: BoBo
Joc Pečečnik
Pečečnikovo podjetje je uspešno predvsem na ameriškem trgu igralnih avtomatov. Foto: MMC RTV SLO
Najbogatejši še vedno Češko

Češko se je tako že tretjič zapored povzpel na vrh lestvice 100 najbogatejših Slovencev, piše Manager. Vrednost njegovega okoli 60-odstotnega deleža v Studiu Moderna revija ocenjuje na 460,4 milijona evrov, kar je 12 odstotkov več kot lani.
Najbolj se je od lani povečalo premoženje zakoncev Albina in Tatjane Doberšek, in sicer kar za 118 odstotkov. Z ocenjeno vrednostjo 274,3 milijona evrov sta se tako letos povzpela na drugo mesto na lestvici. Glavni del njunega premoženja je inženirsko podjetje Engineering Dobersek, ki sta ga ustanovila pred 30 leti v Nemčiji. Podjetje ima več kot 300 zaposlenih, večinoma inženirjev, in je specializirano za gradnjo energetskih, rudarskih, vodnogospodarskih in ekoloških objektov.
Lanskega drugouvrščenega Joca Pečečnika sta zakonca Doberšek letos potisnila na tretje mesto. Njegov 90-odstotni delež v skupini Elektronček, ki izdeluje in daje v najem naprave za igralnice, je ocenjen na 188,4 milijona evrov, kar je tri odstotke več kot lani. Na lestvici (35. mesto) je z 20,5 milijona evrov tudi glavni izvršni direktor Elektrončka Tomaž Žvipelj, ki ima v podjetju 10-odstotni lastniški delež.

Med bogataši tudi novinec
Na četrto mesto sta z lanskega tretjega zdrknila zakonca Iza In Samo Login, ki jima je v zadnjih treh letih uspel veliki met v svetovnem merilu z zabavnimi mobilnimi aplikacijami. Vrednost podjetja Outfi7, ki je spomladi prebilo mejnik milijarde prenosov, je po oceni analitikov Managerja letos za 16 odstotkov večja kot lani. Petinpetdesetodstotni delež zakoncev Login je tako vreden 146,8 milijona evrov, na lestvici pa so še trije večji družbeniki tega podjetja.
Med prvih pet najbogatejših Slovencev se je letos zavihtel novinec 39-letni Zoltan Varga, Zrečan, ki je študiral v Ameriki in se prebil med vodilne menedžerje v petem največjem svetovnem hedge skladu Och-Ziff Capital Management, kjer je odgovoren za azijske trge. V lasti ima nekaj več kot 13 milijonov delnic tega sklada, ki so bile konec septembra vredne 110,1 milijona evrov.
Pod vrhom iz leta 2008
Nekdanji najbogatejši Slovenec, trgovec Mirko Tuš, je letos zdrsnil še za eno stopničko, na osmo mesto. Revija je oceno zvišala za tri odstotke, na 73,7 milijona evrov, kar je sicer le dobrih 13 odstotkov vrednosti leta 2008.

Skupna vrednost premoženja 100 najbogatejših Slovencev je lani dosegla 3,3 milijarde evrov, kar je dobrih 14 odstotkov več kot lani, a še vedno za 17 odstotkov manj kot v predkriznem letu 2008. Od takrat se je na lestvici sicer zamenjala več kot polovica imen.

Najbogatejši še vedno Češko