Zoran Janković je že večkrat pozval Durs, naj pregleda njegovo premoženje. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Zoran Janković je že večkrat pozval Durs, naj pregleda njegovo premoženje. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Sandi Češko
Sandi Češko se je letos na prvo mesto lestvice uvrstil z več kot 200 milijoni evrov. Foto: BoBo
Lestvica najbogatejših Slovencev

Nov najbogatejši Slovenec je z nekaj več kot dvesto milijoni evrov ocenjenega premoženja Sandi Češko, lastnik podjetja Studia Moderna. Češko je ob tem dejal, da je lahko njegov uspeh spodbuda vsem tistim podjetnikom, mladim, ambicioznim, ki so verjetno malo pesimistični glede na razmere, ki vladajo v Sloveniji, je za TV Dnevnik poročala Urša Srdič.

Do zdaj najbogatejši, trgovec Mirko Tuš, ki je na vrhu lestvice kraljeval kar štiri leta, je s sto milijoni evrov zdrsnil na četrto mesto.
Med prvo peterico kar štirje novinci
Na drugem mestu se je obdržal Igor Lah, med prvo peterico pa so se letos prebili štirje novinci. Albin in Tatjana Doberšek sta inženirsko podjetje Engineering Dobersek razvila v Nemčiji, pri nas pa sta se pojavila med svetovalci pri gradnji TEŠ-a 6.

Drugi par sta Samo in Iza Login, ki sta okoli 80 milijonov evrov premoženja iz nič ustvarila v pičlem letu, in to z zabavnimi aplikacijami Talking Friends. Med hitrostnimi rekorderji v bogatenju je še en novinec, in sicer Uroš Merc iz Bisola, ki je za uvrstitev na lestvico potreboval le štiri leta.

Premoženje se večini zmanjšuje
Povsem novih obrazov je letos na lestvici okoli četrtina, za uvrstitev nanjo pa je bilo potrebnih nekaj več kot 11 milijonov evrov premoženja.
Čeprav zaradi rastočih trgov po svetu skupno premoženje najbogatejših Zemljanov raste, slovenski milijonarji niso nič bogatejši kot lani. Njihovo skupno premoženje se še vedno giblje okoli 2,5 milijarde evrov.
Med tistimi, ki jih letos med najbogatejšimi ni več, je, pričakovano, precej gradbincev. Okoli tretjini pa se je uspelo na lestvici obdržati vseh pet let. Na lestvici sta tudi dva župana, in sicer ljubljanski župan Zoran Janković s sinovoma ter župan Zavrča Miran Vuk.

Janković se je na uvrstitev na lestvico že odzval in dejal, da je treba ločiti, ko se govori o njegovem premoženju ter premoženju njegovih sinov. Ob tem je ponovno pozval Durs, da preišče njegovo premoženje.

Humarjeva: Pri vrednotenju upoštevamo tudi dolgove podjetij
Lestvico najbogatejših Slovencev je potrdila Bojana Humar z revije Manager in ob tem opozorila, da vedno dopuščajo tudi možnost, da so koga izpustili. To se lahko zgodi, če ima oseba "premoženje naloženo v obliki, ki ni javno dostopna", je razložila. "Ko smo sestavljali lestvico, smo vrednotili praviloma deleže, ki jih imajo posamezniki v podjetjih, in seveda drugo premoženje, ki smo ga lahko videli, kot so nepremičnine, vrednostni papirji ipd." Humarjeva pa je dejala še, da pri vrednotenju upoštevajo tudi dolgove podjetij. "Torej je naša ocena, ocena čiste vrednosti premoženja, pri oceni pa ne upoštevamo osebnega premoženja, kot so vile, jahte in vikendi."

Skupno premoženje vseh 100 najbogatejših Slovencev pa po besedah Humarjeve predstavlja le približno pet odstotkov premoženja, ki so ga ocenili najbogatejšemu na svetu.

Lestvica najbogatejših Slovencev