CPM je v prisilni poravnavi od sredine januarja. Foto: MMC RTV SLO
CPM je v prisilni poravnavi od sredine januarja. Foto: MMC RTV SLO

"Pravkar sem dobila potrditev, da so plače v CPM Vzdrževanje in obnova cest poplačane v celoti. V družbi CPM Investicije pa pričakujemo poplačilo v prihodnjih dneh," je pojasnila Barbara Matul iz Sindikata cestnega gospodarstva Slovenije.

Okoli 700 zaposlenih v CPM-ju, ki je od sredine januarja v prisilni poravnavi, je 4. februarja prejelo plače za december, a brez potnih stroškov, plačila malice in drugih obveznosti, ki gredo v maso prisilne poravnave. V hčerinskih družbah CPM Vzdrževanje in obnova cest, ki zaposluje 140 ljudi, in CPM Investicije, kjer dela 27 zaposlenih, pa so prejeli le del decembrskih plač, izplačilo preostanka pa jim je vodstvo obljubilo do danes.

Če ne bo plač, bo 22. februarja stavka
Zaradi zamud pri izplačilu plač so delavci že pred dnevi napovedali stavko. Sindikat je v petek sklenil, da stavko napovejo za 22. februar, saj želijo vanjo zajeti tudi izplačilo januarske plače, ki je predvideno za 18. februar. Do takrat so namreč zaposleni tudi na kolektivnem dopustu.

Mariborsko okrožno sodišče je 12. januarja začelo postopek prisilne poravnave v CPM-ju, za prisilnega upravitelja pa je bil imenovan Silvo Zorec. Sodišče je upnike pozvalo, da najpozneje do 14. februarja prijavijo svoje terjatve. Navadnim upnikom je mariborsko gradbeno podjetje, ki jim dolguje 68 milijonov evrov, predlagalo, da se odrečejo 65 odstotkom svojih terjatev. Dobro tretjino terjatev bi jim CPM povrnil v šestih letih in pol.