Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, ki se sklicuje na interni dopis vodstva banke zaposlenim, naj pri Credit Suisse ne bi opustili niti načrta o zvišanju plač.

Za skupaj okoli eno milijardo švicarskih frankov (1,01 milijarde evrov) bonusov vodilnim naj bi banka večinoma že izplačala. Po načrtih naj bi izplačali tudi nagrade za druge zaposlene in izvedla zvišanje plač.

V banki so informacijo po navedbah DPA potrdili, prošnjo za dodatna pojasnila pa so zavrnili.

Druga največja švicarska banka Credit Suisse, ki so jo v zadnjih letih pretresali številni škandali, vključno z obtožbami o pranju denarja, se je pod pritiskom znašla sredi meseca, ko je propad dveh regionalnih ameriških bank SVB in Signature pretresel trge, banka pa je v letnem poročilu opozorila na šibkost notranjih kontrol.

Švicarska vlada in največja švicarska banka UBS sta se nato dogovorili za prevzem Credit Suisse. Dogovor je po navedbah švicarske vlade bistvenega pomena za preprečitev nepopravljivih posledic za mednarodno finančno stabilnost.

V banki Credite Suisse so takrat pojasnili, da jo bo UBS prevzela za provizijo pri združitvi v višini treh milijard švicarskih frankov, pri čemer bodo delničarji Credit Suisse prejeli eno delnico UBS za 22,48 delnice Credit Suisse. "Glede na nedavne izredne okoliščine brez primere napovedana združitev predstavlja najboljši možni izid," je dejal predsednik uprave Credit Suisse Axel Lehmann.