Slovenija pri teranu ne namerava popustiti, je napovedal Dejan Židan. Foto: BoBo
Slovenija pri teranu ne namerava popustiti, je napovedal Dejan Židan. Foto: BoBo

Slovenska delegacija pod vodstvom državne sekretarke na kmetijskem ministrstvu Tanje Strniša je Komisiji znova predstavila pravno stališče Slovenije, da je kakršna koli razprava o teranu pravno nedopustna. Po enotnem mnenju strokovnjakov je namreč pravna zaščita takšna, da bi bilo napačno razmišljati o kakršnem koli popuščanju kateri koli drugi državi, je povedal Židan.

"Slovenija bo vztrajala, da pravna zaščita v EU-ju ne more biti predmet trgovanja med Komisijo in katero koli drugo državo," je poudaril minister, saj je Slovenija zaščito terana izpeljala zakonito in je tako del evropskega pravnega reda.

Pri tem ne gre za samo zaščito terana, temveč gre za to, da je ta zaščita unikatna, tako morebitna razmišljanja o širitvi te zaščite na druge države, v katerih ni kraške planote, po mnenju Slovenije in njenih strokovnjakov pomenijo kršitev evropskega pravnega reda, je še pojasnil Židan.

Evropska komisija po neuradnih informacijah namreč razmišlja o pravni možnosti, da bi zaščito terana razširila na Hrvaško. Slovenija naj bi Komisiji po neuradnih informacijah v tem primeru zagrozila s tožbo.