Slabi rezultati lanskega poslovanja so po mnenju Damijana Jankovića posledica dejstva, da njegova podjetja poslujejo predvsem na finančnem in nepremičninskem trgu. Foto: MMC RTV SLO/G.Petovar
Slabi rezultati lanskega poslovanja so po mnenju Damijana Jankovića posledica dejstva, da njegova podjetja poslujejo predvsem na finančnem in nepremičninskem trgu. Foto: MMC RTV SLO/G.Petovar

Slabi rezultati lanskega poslovanja so po mnenju Damijana Jankovića posledica dejstva, da njegova podjetja poslujejo predvsem na finančnem in nepremičninskem trgu, na katerih so cene padale, poroča Žurnal24.

Ob tem pa Janković dodaja, da je "pomembno, da imajo vse družbe pozitivni kapital," saj so nekatera njegova podjetja prejšnja leta poslovala z dobičkom, v izgubo pa zabredla šele lani.

Izguba tudi na Cipru?
"Predvidevate lahko, da je tudi tam podobno kot v drugih družbah," odgovarja Janković. Sicer pa je po poročanju Žurnala24 najopaznejša sprememba v bilancah vseh desetih družb lansko povečanje sredstev Electe Holdinga od 7,8 na 21 milijonov evrov in za letos napovedano povečanje na 34 milijonov evrov. "Prevrednotenje vključuje tudi prevrednotenje zemljišč, odločitev pa sem sprejel leta 2009 tudi na podlagi priporočila revizorjev," pojasnjuje Damijan Janković.

Časnik se ob tem še sprašuje, zakaj Electa – in ne sinova Zorana Jankovića – odplačuje dolg, ki je nastal, ko je Zoran Janković prodal podjetje sinovoma? Janković je po njihovih navedbah leta 2004 prodal dve podjetji, ki ne obstojata več, podjetji pa sta kupili družbi Electa Holding in Electa Inženiring, ki sta v lasti njegovih sinov. Obe Electi zato plačujeta kupnino očetu, Inženiring je odplačal večino, oziroma šest milijonov evrov, Holding pa je dolžan še okoli osem milijonov, še navajajo.

Deset podjetij, ki jih navaja Žurnal24:

  • Electa Holding, kjer je Damijan Janković direktor, lastništvo pa si deli z Juretom Jankovićem: -3.739 evrov.
  • Electa Naložbe, kjer Damijan Janković direktor, lastnik je Electa Holding: -553.250 evrov.
  • Electa Inženiring, kjer je Damijan Janković direktor, lastnik je Electa Holding: -399.523 evrov.
  • KLM Naložbe, kjer je Damijan Janković direktor, lastnik so bivši člani Mercatorjeve uprave: -28.812 evrov.
  • Grajski vrt, kjer je Damijan Janković prokurist, lastnik je Electa družbenica: -101 evra.
  • SAR, kjer je Damijan Janković prokurist, večinski lastnik je Electa: -718.755 evrov.
  • Hotel Jelovica Bled, kjer je Damijan Janković predsednik nadzornega sveta, večinski lastnik je Electa: -119.035 evrov.
  • Oxina, kjer je Damijan Janković prokurist in tudi eden izmed lastnikov, lastnik je tudi Electa: -14.257 evrov.
  • Bodi, kjer je Damijan Janković zastopnik: -105.213 evrov.
  • Composita, kjer je Damijan Janković prokurist, Electa pa solastnik: 1 evro.