Zoran Janković se je moral posloviti kljub odličnim dosežkom podjetja. Foto: RTV SLO
Zoran Janković se je moral posloviti kljub odličnim dosežkom podjetja. Foto: RTV SLO
Matična družba in skupina sta že presegli načrte za letošnje leto. Foto: RTV SLO

Lastniki trgovske družbe in vodstvo nadzornega sveta so s komentarji še najprej zelo skopi. Prav tako govoric o prevzemu vodenja družbe ne komentira najresnejši kandidat za Jankovićevega naslednika Žiga Debeljak.

Svoje mnenje o razrešitvi lahko izrazite na forumu.
Različni odzivi
Odzivi na Jankovićevo razrešitev so različni. Premier Janez Janša odločitve ne komentira, saj, kot so povedali v njegovem kabinetu, vlada z Mercatorjem nima nič. Opozicija pa je zdaj še bolj prepričana, da se je najprej prodaja Mercatorja, nato pa še razrešitev direktorja zgodila v dogovoru z vlado.

Predsednik Gospodarske zbornice Joško Čuk je začuden, saj so izidi družbe dobri. Janez Bohorič, ki je bil sedem let prvi nadzornik družbe, pa meni, da bodo zanj težko našli dobro zamenjavo. Obžaluje, da niso našli skupnega jezika.

Prihodki nad pričakovanji
Dan na Ljubljanski borzi je Mercator začel le pri 36.000 SIT, končal pa občutno višje - pri 37.500 SIT. Sicer pa je skupina Mercator v prvem devetmesečju povečala dobiček za 116,2 odstotka, na 9,65 milijarde SIT. Poslovni sistem Mercator je v tem obdobju ustvaril 205 milijard tolarjev prihodkov, kar je za 26,6 odstotka več kot v istem obdobju lani, in dosegel 78,8 odstotka načrtovanih prihodkov za letošnje leto.

Uprava je poslovanje ocenila kot zelo uspešno, saj sta družba in skupina že v devetmesečju presegli nekatere načrtovane poslovne dosežke za vse letošnje leto.