Zoran Janković po osmih letih zapušča Mercator. Foto: RTV SLO
Zoran Janković po osmih letih zapušča Mercator. Foto: RTV SLO

Ne znam definirati, ali gre za politični razlog oziroma ali gre pri razrešitvi za to, da sem komu všeč ali ne.

Zoran Janković v Odmevih
Upravna stavba Mercatorja
Jankovič je vseskozi zatrjeval, da ne vidi razloga za odstavitev. Foto: RTV SLO

Za Jankovićevo razrešitev je glasovalo šest članov sveta, šest pa jih je bilo proti. Odločil je glas novega predsednika sveta Roberta Šege.

Do imenovanja novega vodstva bodo stari člani uprave še naprej opravljali svoje dolžnosti, medtem ko bosta obveznosti predsednika uprave opravljala Marjan Sedej in Aleš Čerin. Novi predsednik uprave naj bi bil imenovan do konca leta.

Za zdaj ni znano, kdo bo nasledil Jankoviča, po neuradnih informacijah pa naj bi bil to Žiga Debeljak, član uprave Gorenja. Za njega Janković meni, da je otrok Mercatorja in zato pravšnja izbira.

24 plač odpravnine
Jankovićev odhod je dolgo visel v zraku, kljub napovedim o odstavitvi pa Janković ni videl razlogov za zamenjavo. V družbi bo po pogodbi ostal še šest mesecev, nato pa bo dobil odpravnino v višini 24 mesečnih plač. Za Odmeve je Janković povedal, da je njegova mesečna bruto plača 4 milijone tolarjev.

Razrešen na željo lastnikov
Janković je po razrešitvi pojasnil, da je bil razrešen nekrivdno zaradi spremembe v strukturi lastnikov družbe. Izrazil je razočaranje nad sklepom nadzornikov, vendar je poudaril, da je to njihova legitimna pravica. Zavrnil pa je trditev Roberta Šege, da je bila razrešitev sporazumna.

Namigovanja o zamenjavi je zavračal z razlago, da naj bi bilo to mogoče le ob slabih poslovnih izidih in nezakonitem poslovanju, zato je Janković še pred sejo zatrjeval, da ima zadostno podporo.

Janković je po seji povedal, da so tik pred začetkom seje nadzornikov k njemu pristopili predstavniki lastnikov in mu povedali, da so se odločili za njegov odhod. Novico je takoj sporočil drugim članom uprave, ki so vsi želeli odstopiti, vendar pa so se nato zaradi interesov družbe odločili počakati.

V iskanju podpore se je Janković v ponedeljek sešel s predsednikom uprave Istrabenza Igorjem Bavčarjem. Janković je povedal, da sta se z Bavčarjem razšla brez dogovora. Istrabenz ima sicer v Mercatorju 15,34-odstotni delež, Pivovarna Laško pa 13,74-odstotnega.

Na čelu uprave družbe je bil Janković od leta 1997. Drugi petletni mandat je nastopil leta 2003. Velja za enega najuspešnejših menedžerjev v državi, saj mu je uspelo iz razmeroma majhnega podjetja ustvariti največje slovensko družbo po prihodkih in z več kot 40-odstotnim tržnim deležem na področju slovenske prodaje na drobno.

Šega novi glavni nadzornik
12-članski nadzorni svet je imel na dnevnem redu šest točk. Razen o odstavitvi predsednika uprave so vse druge točke nadzorniki sprejeli soglasno. Tako je bil za predsednika nadzornikov imenovan Robert Šega, sicer finančni svetovalec pri Pivovarni Laško, drugem velikem delničarju v Mercatorju. Nadzorniki so obravnavali tudi devetmesečne poslovne izide.

Ne znam definirati, ali gre za politični razlog oziroma ali gre pri razrešitvi za to, da sem komu všeč ali ne.

Zoran Janković v Odmevih