"Poudarjamo, da so bili poplačani vsi podizvajalci, ki so pravočasno dokazali upravičenost svojih zahtevkov v skladu s pogodbami in zakonodajo," so zapisali na Darsu. Foto: BoBo

Združenje izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Slovenije pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) bo v ponedeljek protestiralo pred stavbo Darsa v Ljubljani, ker Dars po njihovem prepričanju ni izpolnil sklepov o poplačilu podizvajalcev pri gradnji avtocest.

Protest ne bo v ničemer spremenil stališča družbe, da bo ravnala skladno z veljavno zakonodajo, so v petek v sporočilu zapisali na Darsu in dodali, da istega dela ne morejo in ne bodo plačali dvakrat, ker to ni v skladu z zakonodajo.

Dars je bil po lastnih navedbah v zvezi s problematiko podizvajalcev izpostavljen velikim pritiskom, ki so "pravno vprašljivi", zato je pridobil pravno mnenje, ki ga je pripravil Inštitut za gospodarsko pravo Maribor. Mnenje po navedbah Darsa pravi, da je zahtevek podizvajalca, če je Dars za delo, ki ga je opravil podizvajalec, že plačal izvajalcu, neutemeljen.

Za primere, ko je glavni izvajalec v prisilni poravnavi ali stečaju, mnenje pravi, da ob ugotovitvi insolventnosti ni več podlage za uporabo določil obligacijskega zakonika glede neposrednih plačil izvajalcem. Dars zato kot naročnik del takrat ni več upravičen neposredno izpolnjevati zahtevkov podizvajalcev, temveč lahko svoje obveznosti do glavnega izvajalca izpolnjuje le njemu. S tem, ko to naredi, je svoje obveznosti prost, pravijo na Darsu.