Dokapitalizacija bo Darsu omogočila lažje odplačevanje dolga v višini štiri milijarde evrov, ki ga je najela s poroštvi države. Foto: MMC RTV SLO
Dokapitalizacija bo Darsu omogočila lažje odplačevanje dolga v višini štiri milijarde evrov, ki ga je najela s poroštvi države. Foto: MMC RTV SLO

Okrožno sodišče v Celju je šele pozno popoldne dokončno dovolilo dokapitalizacijo Darsa in v sodni register vpisalo spremembe statuta družbe, je za TV Slovenija poročala Alenka Pogačnik. Dokapitalizacija bo Darsu omogočila lažje odplačevanje dolga štiri milijarde evrov, ki ga je najela s poroštvi države.

Iz družbe medtem komisiji za nadzor javnih financ še niso odgovorili, ali bodo vnovčili bančne garancije in tako poplačali podizvajalce, ki so z SCT-jem sodelovali pri gradnji pomurske avtoceste. Dars in agencijo za upravljanje s kapitalskimi naložbami so zato člani komisije DZ-ja ponovno pozvali, naj ukrepajo. Odgovornost pa terjajo tudi od predstavnikov vlade in SCT-ja.

Na spletnih straneh Ljubljanske borze pa je Dars objavil poročilo o poslovanju za lani, v katerem so se pohvalili, da je družba lani ustvarila 30,5 milijona evrov čistega dobička, medtem ko je ta v letu 2009 znašal 10,2 milijona evrov. Prihodki Darsa so se v primerjavi z letom prej povečali za 16 odstotkov, na 316,6 milijona evrov.

Kot navajajo v Darsu, so na rast lanskega dobička poleg spremenjenega računovodskega evidentiranja, ki je posledica novega zakona o Darsu, vplivali zlasti višji prihodki od cestninjenja. Prihodki od cestnin so predstavljali 92 odstotkov vseh prihodkov družbe.