Mateja Duhovnik: Dars je sklenil 14. maja prekiniti postopek javnega naročanja, zato Kosova komisija ne upošteva dejanskega stanja. Foto:
Mateja Duhovnik: Dars je sklenil 14. maja prekiniti postopek javnega naročanja, zato Kosova komisija ne upošteva dejanskega stanja. Foto:
Odprtje AO Pesnica-Slivnica
Državna revizijska komisija je ugotovila, da ponudba Traffic Designa, ki je v lasti Tomaža Kastelica, ni bila popolna, čeprav je to podjetje izbral Dars. Foto: MMC RTV SLO

Dars (Družba za avtoceste) je namreč postopek javnega naročanja prekinil in ta še ni pravnomočno sklenjen. Na razpis za ta projekt pred enim letom so prispele tri ponudbe. Dars je izbral podjetje Traffic Design, ki je v lasti Tomaža Kastelica, strica vodje premierjevega kabineta Simone Dimic.

Državna revizijska komisija razveljavila razpis
Neizbrana ponudnika, ljubljanska Javna razsvetljava in francoski Securite et Signalisation, sta pozneje podala zahtevo za revizijo postopka. Državna revizijska komisija je po pregledu zahtevka ugotovila, da ponudba Traffic Design res ni bila popolna, zato jo je označila za neprimerno in razveljavila razpis.

Protikorupcijska komisija: Dars ravnal koruptivno
Postopek oddaje javnega naročila je pod drobnogled vzela protikorupcijska komisija, ki jo vodi Drago Kos, in v načelnem mnenju ugotovila, da je Dars s tem, ko ni izločil nepopolnega ponudnika, ravnal koruptivno.

Duhovnikova: Kosova komisija ne upošteva dejanskega stanja
Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani poudarila predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik, načelno mnenje komisije za preprečevanje korupcije ne upošteva dejanskega stanja. Dars je namreč 14. maja sklenil prekiniti postopek javnega naročanja, saj je državna revizijska komisija je v postopku revizije javnega naročila ugotovila, da je ponudba izbranega ponudnika nepopolna in je posledično razveljavila sklep Darsa o izbiri ponudnika.

Po besedah Duhovnikove pogodba z izbranim izvajalcem ni bila nikoli podpisana. "Zgolj odločitev naročnika, ki je skladno z zakonom o javnem naročanju sprejel odločitev, ki jo je kasneje državna revizijska komisija razveljavila, in ob dejstvu, da je v zadevnem postopku vsem omogočeno pravno varstvo, po mnenju Darsa ne more biti podlaga za ugotovitev, da ravnanje odgovornih oseb ustreza definiciji korupcije," je dejala.

Vodja službe za oddajo del pri Darsu Simona Razpotnik je povedala, da ima naročnik skladno z zakonom možnost, da se po ocenjevanju ponudb odloči, kot se odloči. "Vsem ponudnikom je zagotovljeno pravno varstvo, organ, ki nadzoruje pravilnost odločitve naročnika, je državna revizijska komisija," je poudarila.

Po besedah Razpotnikove je takratna komisija za ocenjevanje ponudb ocenila, da je ponudba družbe Traffic Design korektna, popolna in da kot taka zadošča pogojem iz razpisa. Komisija, ki je pred več kot letom dni, ko se je začelo javno naročilo, delovala v bistveno drugačni zasedbi kot zdaj, je po njenih besedah delovala strokovno.