Dars je za najugodnejšega ponudnika za izvedbo sistema nadzora in vodenja prometa na avtocestnem odseku Pesnica-Slivnica izbral Traffic Design, čeprav oprema, ki jo je ponujal, tehnično ni ustrezala razpisnim pogojem. Foto: MMC RTV SLO
Dars je za najugodnejšega ponudnika za izvedbo sistema nadzora in vodenja prometa na avtocestnem odseku Pesnica-Slivnica izbral Traffic Design, čeprav oprema, ki jo je ponujal, tehnično ni ustrezala razpisnim pogojem. Foto: MMC RTV SLO
Korupcija na Darsu

Kastelic je sicer stric vodje kabineta premierja Boruta Pahorja Simone Dimic in lastnik podjetja Traffic Design, ki se je prijavilo na razpis Darsa za izvedbo sistema nadzora in vodenja prometa na avtocestnem odseku Pesnica-Slivnica. Ne samo, da državna družba ni izločila nepopolne ponudbe, pač pa jo je celo izbrala za izvedbo, je ugotovila protikorupcijska komisija.

Ponudba Traffic Designa neprimerna
Na sestanku komisije so pojasnili, da je naročnik pravilno objavil obvestilo o naročilu opreme, na katerega so se odzvali trije ponudniki. Po pregledu je naročnik izbral ponudnika, za katerega je navedel, da je njegova ponudba najboljša in ekonomsko najugodnejša. Na odločitev naročnika sta se nato odzvala oba neizbrana ponudnika, ter po ugotovitvah komisije pravočasno podala zahtevek za revizijo. Državna revizijska komisija je ob obravnavi pritožb ugotovila, da je bila ponudba izbranega ponudnika neprimerna in nepopolna. Ugotovila je še, da določena oprema, ki jo je naročniku ponudil izbran ponudnik, ni tehnično ustrezala pogojem, ki jih je naročnik navedel v razpisni dokumentaciji.

Prijavo so prejeli tudi na protikorupcijski komisiji. Prijavitelj je namreč menil, da je bila odločitev naročnika namerna, njen namen pa, da javno naročilo dobi predhodno znano podjetje.

Dars bi moral ponudbo Traffic Designa zavrniti
Na komisiji za preprečevanje korupcije poudarjajo, da bi moral naročnik ponudnika zavrniti, a tega ni storil, in ga je celo izbral na razpisu. S tem je kršil zakon in omogočil pridobitev koristi izbranemu ponudniku, saj je bil ta kljub nepravilni ponudbi v postopek javnega naročanja izbran kot najugodnejši ponudnik, takšno ravnanje pa ustreza definiciji korupcije. Komisija se sicer s primerom še ni nehala ukvarjati, saj so pod drobnogled vzeli tudi Dimičevo.

Na okoli osem milijonov evrov vreden razpis so se poleg Traffic Designa prijavili tudi konzorcij Javne razsvetljave in francoske družbe SES in skupaj s hrvaško Telegro še Tenzor, katerega ponudbo pa je zaradi neizpolnjevanja pogojev izločil že Dars.

Korupcija na Darsu