Svetovni voditelji ob gospodarski krizi napovedujejo, da bo davčnim oazam kmalu odklenkalo. Foto: EPA
Svetovni voditelji ob gospodarski krizi napovedujejo, da bo davčnim oazam kmalu odklenkalo. Foto: EPA
Luc Frieden
Josef Pröll

Za več sodelovanja teh držav pri zatiranju izogibanja plačevanju davkov so se najbolj odločno zavzemali nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Nicolas Sarkozy in britanski premier Gordon Brown. V četrtek so odpravo bančne tajnosti že napovedale tudi Liechtenstein, Andora in Belgija.

Iz švicarskega finančnega ministrstva so sporočili, da se bodo ravnali po standardih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in bodo z drugimi državami sodelovali "od primera do primera" in na temelju "konkretne ter utemeljene zahteve".

Vseeno šivarsko finančno ministrstvo zagotavlja, da ne bodo spreminjali temeljnih načel bančne tajnosti, ki veljajo v državi, in bodo zasebnost komintentov še naprej ščitili pred neutemeljenimi zunanjimi posegi. "Švica ohranja bančno tajnost in odločno zavrača vsakršno avtomatsko posredovanje podatkov," pravijo na ministrstvu.

Zakone o bančni tajnosti je Švica sprejela leta 1934, ko je v svetu vladala velika depresija in je bilo delovanje švicarskih bank pod močnim udarom francoskih vohunov in nacistične Nemčije. Za kršitve zakonodaje so bile predvidene stroge kazni. V zadnjih letih so Švicarji že nekoliko omilili svoje standarde, še posebej ko je šlo za imetje nekdanjih samodržcev iz držav v razvoju in za sredstva terorističnih skupin. V švicarskih bankah naj bi bilo skupno naloženih okoli 2.000 milijard dolarjev tujega denarja.

Tudi Luksemburg je po besedah ministra za proračun in zakladnico Luca Friedna pripravljen omiliti bančno tajnost. "Luksemburg se izreka za izmenjavo podatkov na zahtevo tujih davčnih oblasti, vendar pa samo v posebnih primerih in na podlagi nedvoumnih dokazov za sum davčnih utaj," je poudaril minister in pojasnil, da bodo sklenili sporazume o izogibanju dvojnemu obdavčevanju.

Avstrija je po pogovorih z OECD-jem v preteklih dneh kot tretja danes napovedala, da bo dovolila izmenjavo bančnih podatkov tudi, kadar v igri ne bo kazenski pregon posameznikov, vendar bo moral biti sum davčne utaje utemeljen in argumentiran. Avstrijski finančni minister Josef Pröll je ob tem dejal, da ne bodo spreminjali zakonodaje glede bančne tajnosti in ne bodo dovolili neposrednega dostopa do bančnih podatkov.

Na seznamu OECD-ja je 38 držav, ki so sprejele zelo neprepustne zakone glede bančne tajnosti in so proste davkov ali pa imajo zelo nizko obdavčitev. V organizaciji so leta 2002 oblikovali črni seznam, na katerem se je znašlo sedem držav, ki so jih označili za "nesodelujoče davčne oaze". Na tem seznamu so trenutno le tri države - Andora, Monako in Liechtenstein, a naj bi OECD kmalu predstavila obnovljen seznam, na katerem naj bi se znašla tudi Švica in Luksemburg.

G. V.