Vsako leto se v EU brez DDV-ja uvozi približno 150 milijonov pošiljk. Foto: Pixabay
Vsako leto se v EU brez DDV-ja uvozi približno 150 milijonov pošiljk. Foto: Pixabay

V sporočilu za javnost so pojasnili, da je komisija sprejela sveženj ukrepov za izboljšanje pogojev v zvezi z DDV-jem za EU-podjetja, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Do zdaj je za izdelke do 22 evrov namreč veljala oprostitev plačila DDV-ja, kar je po besedah komisije odpiralo številne možnosti zlorab in goljufij. Zlasti so bila prikrajšana evropska podjetja, ki morajo DDV plačati za vsak cent prodaje.

"Poleg tega je uvoženo blago visoke vrednosti, kot so pametni telefoni in tablice, v uvozni dokumentaciji nenehno podcenjeno ali napačno opisano za namene izkoriščanja te oprostitve plačila DDV-ja. Zato se je komisija odločila odpraviti to oprostitev," so pojasnili.

E-knjige bodo lahko cenejše
Poleg tega se nižji DDV napoveduje tudi e-publikacijam. Trenutna pravila dopuščajo, da članice obdavčujejo npr. knjige in časopise obdavčujejo po znižanih stopnjah, včasih celo po ničelnih stopnjah. Ta pravila pa izključujejo e-publikacije, kar pomeni, da so obdavčene po višji stopnji in zato dražje. Ko bodo vse države članice dosegle dogovor o novi ureditvi, bodo lahko stopnje DDV-ja za e-publikacije uskladile s stopnjami za tiskane publikacije, vendar to ne bo obvezno, so zapisali.

V načrtu imajo tudi uvedbo enotnega evropskega portala za spletna plačila DDV-ja, kar naj bi po ocenah komisije podjetjem v EU-ju prihranilo 2,3 milijarde evrov letno. Po novem bi se DDV plačal v državi članici končnega porabnika, kar bo prispevalo k pravičnejši razdelitvi davčnih prihodkov med državami članicami EU-ja. Trenutne izgube DDV-ja pri spletni prodaji so trenutno ocenjene na kar pet milijard evrov letno in bi do leta 2020 lahko dosegli sedem milijard evrov.

Uveden bo nov letni prag za spletno prodajo v znesku 10.000 evrov za mikro in zakonska podjetja, pod katerim lahko podjetja, ki se ukvarjajo s čezmejno prodajo, še naprej uporabljajo enaka pravila o DDV-ju, kot veljajo v njihovi matični državi.