Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Farmacevtski velikan Novartis s sedežem v Baslu je avgusta lani sporočil, da bo Sandoz oddelil v ločeno samostojno podjetje. S tem želijo pri Novartisu ustvariti vodilno evropsko podjetje za generična zdravila, Novartis pa naj bi se posvetil zdravljenju na področju hematologije, onkologije, imunologije, nevroznanosti in kardiovaskularnih bolezni. Posel naj bi bil v celoti končan v drugi polovici tega leta.

Svetovni proces ločitve vpliva tudi na delovanje družbe Lek, ki s proizvodnjo v Ljubljani, Mengšu, Lendavi in na Prevaljah dela tako za Novartis kot Sandoz. Kot so sporočili iz Leka, so bile njihove dejavnosti, povezane z razvojem in proizvodnjo inovativnih zdravil, prenesene na novoustanovljeno slovensko družbo Novartis.

Sandoz v Sloveniji tako zdaj pokriva generična in podobna biološka zdravila, Novartis pa inovativna zdravila. Sandoz v Sloveniji odslej zastopata obstoječi delniški družbi Lek in Sandoz, Novartis pa novoustanovljena družba z omejeno odgovornostjo Novartis in obstoječa podružnica Novartis Pharma Services. Z vpisom oddelitve v sodni register tako Lek in Novartis v Sloveniji poslujeta kot ločeni pravni osebi.

Prenos premoženja, proizvodnje in nepremičnin

Lek je na novoustanovljeno slovensko družbo Novartis glede na pogodbo o oddelitvi in prevzemu, objavljeno februarja letos, prenesel premoženje skupne knjigovodske vrednosti približno 691,6 milijona evrov. Edini družbenik obeh družb je bila do zdaj matična švicarska družba Novartis.

Sorodna novica Novartis Lekovi enoti v Ljubljani in Mengšu prenesel na slovensko družbo

Skladno s pogodbo je bila prenesena proizvodnja trdnih izdelkov na sedežu družbe na Verovškovi ulici v Ljubljani, nepremičnine (zemljišča, stavbe in skladišča) na sedežu družbe, in storitveni center v Ljubljani, ki med drugim zagotavlja IT-storitve, finančne in računovodske storitve, inženiring ipd. Drugi sklop prenesenega premoženja predstavljajo obrat v Mengšu, kjer je med drugim proizvodnja farmacevtskih učinkovin in bioloških zdravil ter Novartisov razvojni center, in nepremičnin na lokaciji v Mengšu.

Nadzorni svet Leka je zaradi oddelitve prejšnji teden potrdil tudi spremembe v upravi Leka. Tudi v prihodnje ga bo vodil Robert Ljoljo, v upravi pa bodo s 4. julijem še Andreja Bucik Primožič, Eva Podgoršek, Paulina Pazio, Matjaž Tršek, Simon Rečnik, Gregor Makuc in Marjan Novak. Dosedanjim članom uprave Urošu Urlebu, Raulu Intriago Lombeidi in Kseniji Butenko Černe mandat preneha danes. Nova sestava uprave bo družbo vodila do 1. septembra 2024.