Delavci Nafte Petrochema čakajo na odpovedi pogodb. Foto: Danijel Poslek
Delavci Nafte Petrochema čakajo na odpovedi pogodb. Foto: Danijel Poslek
Delavci Petrochema dobili odpovedi

Okrog deset delavcev bo v 15-dnevnem odpovednem roku opravljalo dežurstva, inventuro ter obračune, za pet pa predvidevajo, da jih bo stečajni upravitelj Silvo Zorec obdržal zaradi blagovnih rezerv. Zorec je povedal, da se je že pogovoril s predstavniki zavoda za blagovne rezerve, ki si želijo, da bi za prevažanje vlakovnih kompozicij po industrijskem tiru z lendavske železniške postaje do rezervoarjev goriva - doslej je zato skrbelo pet delavcev Nafte Petrochema - našli trajnejšo rešitev.

"Če v kratkem času dolgoročne rešitve ne bo, bomo morali zaplet rešiti tako, da pri prevozu ne bo težav," je dodal Zorec. Petrochemovi delavci pa prejšnji teden znova niso prevažali vagonov.

V podjetju bo zdaj nujna dela opravljalo še okoli deset delavcev. Šabjan je dejal, da so to predvsem dežurstva na čistilni napravi ter pri energetiki, pa tudi delavci v obračunskem delu in tisti, ki opravljajo inventuro.

Delavci Petrochema so po uvedbi stečaja vlagali predvsem vloge za socialne pomoči, ki jih bo večina lahko dobila. Lendavska občina je po besedah lendavskega župana Antona Balažka pripravljena na izredne denarne pomoči, ki so vezane na socialne razmere v družini, odpuščeni delavec pa lahko dobi do 1.500 evrov pomoči.

Predlog za stečaj Nafte Petrochema je vodstvo vložilo 5. septembra, potem ko je ugotovilo, da so izčrpane vse možnosti, da je dolg družbe skoraj 13 milijonov evrov, da dokapitalizacija ni mogoča, kupca pa prav tako niso mogli najti. Sodišče je stečajni postopek začelo 9. septembra.

Brezposelnost višja za 20 odstotkov
Na lendavskem območju je brezposelnost zelo visoka, precej višja od povprečja v Sloveniji, ki je bilo junija pri 12,8 odstotka. Stopnja registrirane brezposelnosti je bila v juniju 20,3 odstotka, konec avgusta pa je bilo na zavodu prijavljenih 1919 oseb, ki se jim sedaj pridružuje preko 100 ljudi.

Delavci Petrochema dobili odpovedi