Steklarska nova je v stečaju od maja lani. Njena lastnica je prek Kapitalske družbe država. Foto: MMC RTV SLO
Steklarska nova je v stečaju od maja lani. Njena lastnica je prek Kapitalske družbe država. Foto: MMC RTV SLO

Na zavodu za zaposlovanje jim je pravica do nadomestila že potekla, zaposlitev pa je uspelo najti le nekaj delavcev, je dejal predstavnik delavcev Stjepan Miklaužić, ki je napovedal tudi skorajšnji sestanek s stečajnim upraviteljem Štefanom Rolo.

Pojasnil je še, da vlada vztraja, da ni odgovorna za usodo delavcev Steklarske nove in da zaradi neplačanih prispevkov ne bodo nič prikrajšani. A to ne drži, saj so tisti, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, že prikrajšani, je dejal Miklaužić. Nekdanji delavci Steklarske nove bodo tako zoper državo vložili tožbe zaradi neplačanih prispevkov, ki skupaj predstavljajo 2,5 milijona evrov.

Dolžniki terjatev še niso poplačali
V stečajnem postopku je bilo vloženih 26 izvršb v višini 58.627 evrov, od tega je bilo izdanih 21 pravnomočnih sklepov o izvršbi, a dolžniki terjatev še niso plačali, je dejal Role. V stečajni masi Steklarske nove se je od oktobra do decembra lani nabralo nekaj več kot 300.000 evrov, dokončanje proizvodnje pa je stalo 155.762 evrov. Konec lanskega leta je imela Steklarska nova tako na računu 366.540 evrov.

Preizkušenih je 363 terjatev, ki skupaj znašajo 9,7 milijona evrov, stečajni upravitelj pa kot prednostne terjatve priznava tiste, ki znašajo dobre tri milijone evrov, kot navadne pa tiste v višini 2,9 milijona evrov. Priznana je tudi terjatev, zavarovana z ločitveno pravico, v znesku 3,5 milijona evrov, in terjatev, zavarovana z izločitveno pravico, v višini 163.770 evrov.