Zaposleni v podjetju Lid so se odpravili tudi pred podružnico Dursa v Celju, kjer so opozorili, da je ta dovoljevala neplačevanje prispevkov zaposlenim. Foto: MMC RTV SLO
Zaposleni v podjetju Lid so se odpravili tudi pred podružnico Dursa v Celju, kjer so opozorili, da je ta dovoljevala neplačevanje prispevkov zaposlenim. Foto: MMC RTV SLO
denar, evri
Delavci družbe Lid stavkajo, ker jim delodajalec že eno leto ne plačuje prispevkov, izplačanega pa niso dobili niti celotnega lanskega in letošnjega regresa, stroškov v zvezi z delom itd. Foto: BoBo

Stavkajoči iz podjetja Lid, hčerinske družbe CMC-ja, so se v okviru stavke odpravili na protestni shod pred Abanko in celjsko davčno izpostavo na Aškerčevi ulici. Pred banko je predsednik stavkovnega odbora Anton Turk zbranim prebral zahteve, ki jih imajo delavci do bank, ki so upnice družbe oz. skupine CMC-ja in na čelu katerih je Abanka.

Med drugim zahtevajo, da banke umaknejo blokado računa hčerinske družbe VOC, da zagotovijo likvidnostna sredstva za redno poslovanje družb v skupini CM Celje, da podprejo program finančnega prestrukturiranja CMC-ja in da s finančno podporo cestnemu gospodarstvu ustavijo večletno propadanje slovenskega gradbeništva in stagnacijo cestnega gospodarstva Slovenije.

CMC še vedno ni predstavil načrta prestrukturiranja
Sindikalist Turk se je nato sestal z direktorico glavne podružnice Abanke v Celju Nado Jurko, ki je po srečanju pojasnila, da banke upnice že od lanskega decembra aktivno sodelujejo pri vzpostavitvi normalnega poslovanja v CMC-ju. Težava je v tem, da CMC bankam še vedno ni predstavil načrta poslovno-finančnega prestrukturiranja, ki je tudi pogoj, da banke odobrijo dodatna sredstva in se seznanijo s trenutnim finančnim položajem družbe. "Po večkratnih pozivih mi od uprave Ceste mostovi Celje teh dokumentov žal nismo prejeli, tako da praktično nimamo osnove, da odobrimo nova sredstva," je dejala.

Povedala je še, da banke "srčno" upajo, da bo upravni odbor podjetja, ki ga vodi Oto Brglez, dostavil podatke in da bodo lahko dejavno pristopile k reševanju nastale situacije. Potrebne podatke pričakujejo kadar koli - čeprav se je prvi rok za oddajo vsebinsko popolnega načrta finančnega prestrukturiranja iztekel že 30. aprila.

Protestniki so se nato ob spremstvu policistov odpravili nekaj metrov naprej do poslopja celjske izpostave davčne uprave, kjer so opozorili, da je ta institucija dovoljevala neplačevanje prispevkov zaposlenim, zato od nje zahtevajo, da se v prihodnje neplačniki kaznujejo.

Zahtevajo tudi izplačilo plač, regresov, možnost koriščenja ur
Poleg zahteve po takojšnjem izplačilu celotne plače za maj ter izplačilo vseh zapadlih in neplačanih prispevkov in davkov od plač med lanskim in letošnjim majem delavci zahtevajo tudi izplačilo stroškov v zvezi z delom za maj, plačilo preostalega in neizplačanega regresa za letni dopust za lani, izplačilo letošnjega regresa ter omogočanje koriščenja presežkov opravljenih ur ali napotitev delavcev na čakanje (ker delodajalec ne more zagotavljati dela), dokler jim ne izplača plače za maj.

Stavka zaposlenih v družbi Lid, za katero je vodstvo pred več kot tednom dni podalo predlog za stečaj, bo trajala do sprejetja sklepa stavkovnega odbora o prenehanju stavke oz. do sklenitve sporazuma med sindikatom in podjetjem Lid, pravi stavkovni odbor, ki ga sestavljajo predsednik Anton Turk, njegov namestnik Edi Lesičar in član Damjan Mastnak. Podjetje Lid zaposluje od 140 do 160 delavcev, matična družba CMC pa okoli 800 ljudi.