Sindikat se ne namerava odpovedati petim dnem dopusta. Foto: BoBo
Sindikat se ne namerava odpovedati petim dnem dopusta. Foto: BoBo

Na zborih Gorenjevih delavcev, ki jih je organiziral Sindikat kovinske in elektro industrije (SKEI), se je zbralo veliko zaposlenih, ki so izrazili začudenje nad potezo uprave. Ta je pred tednom dni odpovedala podjetniško kolektivno pogodbo, saj želi delavcem dopust skrajšati za štiri ali pet dni. Na petkovih zborih, ki so potekali v Gorenjevih programih v Rogatcu in Bistrici ob Sotli, je že več kot 90 odstotkov zaposlenih podprlo stavko. SKEI bo zbiranje podpisov za stavko nadaljeval vse do 15. februarja.

Zbori delavcev se bodo nadaljevali v torek v hčerinski družbi Gorenje I.P. C., ki zaposluje invalide, ter v orodjarni, v sredo pa v skupnih službah in še nekaterih manjših programih. Predsednik konference SKEI-a Gorenja Žan Zeba je pred dnevi napovedal, da bo z dopisom pozval upravo Gorenja, da do sredine februarja razveljavi sklep o odpovedi kolektivne pogodbe. O nadaljnjih dejavnostih sindikata bodo sindikalni zaupniki na podlagi odgovora uprave razpravljali na posvetu 21. februarja.

Uprava Gorenja je želela delavcem vzeti štiri ali pet dni dopusta, kar je sindikat zavrnil in v zameno predlagal, da bi dopust skrajšali za dva dneva, česar pa uprava ni hotela sprejeti. Meni namreč, da je dosedanja kolektivna pogodba, ki je veljala od leta 1991, zastarela, zato s sindikati načrtuje prenovo pogodbe. Uprava bo ta mesec tudi sama začela zbore delavcev. Uprava je sicer ponosna na staro kolektivno pogodbo, ki je bila po osamosvojitvi po njihovih besedah resnično napreden dogovor, a je po 27 letih potrebna prenove.