Delavci Konstruktorja že mesece zaman čakajo na plačilo za svoje delo. Foto: MMC RTV SLO
Delavci Konstruktorja že mesece zaman čakajo na plačilo za svoje delo. Foto: MMC RTV SLO

Na protestu se je izmed 250 delavcev zbralo le kakšnih 50 zaposlenih, ker, kot pojasnjuje prvi sidnikalist v podjetji Mladen Kutnjak, ljudje nimajo več niti za kruh, kaj šele za to, da bi prišli na protest. "Eden izmed delavcev že živi v parku, ker so ga po dveh mesecih neplačevanja najemnine izselili iz stanovanja," je dejal Kutnjak, ki se sprašuje, zakaj nihče v tej državi ne ukrepa.

Kutnjak je še pojasnil, da od vodstva podjetja še naprej zahtevajo, naj jim zagotovi plače za zadnje štiri mesece in delo, ali pa podjetje pošlje v stečaj. Dela po njegovih besedah ni na vidiku, saj za zdaj vse ostaja zgolj pri nerealnih obljubah. "Iluzorno je tudi pričakovati, da bo nekdo, ki štiri mesece ni dobil plače, šel na delo," je dejal Kutnjak.

Vodstvo trdi, da denar bo
V ponedeljek so se zaposleni sicer znova srečali z direktorjem Samom Majcenovičem, a so bili spet deležni enakih obljub kot v preteklosti, je še dejal Kutnjak in dodal, da vodstvo zdaj zagotavlja že to, da denar zagotovo bo, če ne prej, ob stečaju, saj naj bi bilo dovolj stečajne mase, vendar delavci ne verjamejo nikomur več.

Kostruktor je že nekaj časa v prisilni poravnavi, delavci pa si želijo čim hitrejšega stečaja, da bi se tako lahko prijavili na zavodu za zaposlovanje in prišli do vsaj nekaj denarja.

Uprava nasprotuje stečaju, delavci si ga želijo čim prej
Stečaj je mariborskemu okrožnemu sodišču predlagal tudi upravitelj prisilne poravnave Matjaž Polenčič, a je to prvi narok v zvezi z ugovorom proti vodenju postopka prisilne poravnave sklicalo šele za 5. oktober, kar pa se zaposlenim, ki so že nekaj mesecev brez vsakršnih dohodkov, zdi še dodatno zavlačevanje. Uprava podjetja naj bi sicer še naprej nasprotovala stečaju, saj meni, da se Konstruktorja še vedno da rešiti, a se to zaposlenim zdi nerealno.

Delavci do zdaj konkretnih odgovorov niso prejeli od nikogar - ne od jamstvenega sklada ne od mariborske občine, ki jim je obljubljala pomoč. Vsi upajo tako na odločitev sodišča, vendar pa se tudi ta postopek lahko zavleče. Razmišljajo o tem, da bodo zaposleni 5. oktobra prišli na mariborsko sodišče in tudi tako pokazali, kaj želijo.