Delavci čakajo na plače in vidijo rešitev v stečaju. Foto: MMC RTV SLO
Delavci čakajo na plače in vidijo rešitev v stečaju. Foto: MMC RTV SLO
Delavci Konstruktorja
Delavci ne zmorejo več preživljati svojih družin in potrebujejo denar za plačilo položnic. Foto: MMC RTV SLO
Delavci Konstruktorja vztrajajo

Pred poslopjem stavbe mariborskega gradbenega podjetja Konstruktor so se danes znova zbrali delavci, ki zaradi neizplačanih plačil že tri tedne stavkajo, vendar pa od direktorja tudi danes niso dobili drugega kot obljube. Denarja za plače podjetje še nima, direktor pa kmalu pričakuje prisilno poravnavo.

Delavci bodo še čakali
"Za zdaj nimam vseh rešitev, ki sem jih obljubil," je Majcenovič dejal okoli sto zbranim delavcem in dodal, da je bil prepričan, da bo lahko v četrtek dobil denar za izplačilo plač, vendar mu to ni uspelo. Kot je pojasnil, ni uspel pri določenih terjatvah oz. eni hipoteki, zato ni dobil posojila, za katerega je bil pripravljen tudi sam dati jamstvo. Upa, da bo lahko to v najkrajšem mogočem času uredil in da bo podjetje izplačalo prvo neizplačano plačo, nato pa še druga izplačila.

Na potezi je sodišče
Pojasnil je, da so v sredo in četrtek vložili oba predloga za prisilno poravnavo, in sicer za družbi Konstruktor Invest in Konstruktor VGD. Majcenovič pričakuje, da bo sodišče v čim krajšem času oz. do 15. avgusta izdalo sklep o začetku prisilne poravnave, kar po njegovih besedah pomeni tudi deblokado računov in normalno poslovanje.

Na Okrožnem sodišču v Mariboru so danes potrdili, da je sodišče v primeru družbe Konstruktor Invest v četrtek prejelo dopolnitev predloga za prisilno poravnavo, v primeru družbe Konstruktor VGR pa danes. "Obe dopolnitvi sta vloženi pravočasno, sodišče o njiju še ni odločilo," so dodali na sodišču.

Majcenovič pozval k delu
Ko bo račun podjetja deblokiran, Majcenovič pričakuje določene prilive iz naslova nekaterih terjatev, ki bodo prvi v vrsti za poplačilo delavcev, obljublja direktor družbe. Delavce je pozval, naj po prejetju plače resno pristopijo k delu na gradbiščih. Nekaj poslov je na vidiku, je dejal in potrdil, da delo išče tudi v tujini.

Delavci so obljube sprejeli z nekaj razburjenja in direktorja opozorili, naj se ne "vlečejo pol leta, tako kot v primeru Cestnega podjetja Maribor". Zagotovil jim je, da ne bo tako, in spomnil, da je vodenja družbe prevzel zgolj zato, ker verjame, da se Konstruktor lahko ohrani.

Sindikati ne verjamejo besedam, le dejanjem
Da se od obljub ne da živeti, sta opozorila predstavnika sindikata med delavci Mladen Kutnjak in Gregor Cerar. Kutnjak je poudaril, da je težko verjeti čemur koli, saj so obljube vsak dan drugačne, potrebna so konkretna dejanja. Delavci so opozorili, da ne zmorejo več preživljati svojih družin in da potrebujejo denar za plačilo položnic. Menijo, da bi bil boljši stečaj, saj bi tako po njihovem mnenju prej dobili prva izplačila.

Majcenovič podrobnosti iz predlaganega programa prestrukturiranja danes ni želel razkriti. Napovedal je racionalizacijo na vseh področjih, glede morebitnega odpuščanja je dejal, da bo to odvisno od obsega pridobljenega dela. Če bo dela dovolj, bodo tudi dodatno zaposlovali, je dejal. Meni, da je predlagani načrt najboljši mogoči predlog za upnike, s katerimi se še ni pogovarjal, saj do zdaj za to še ni bilo časa.

Podjetje dolguje dve plači, regres in prispevke
Konstruktor, ki zaposluje 270 ljudi, ima že nekaj časa blokirane račune in je na začetku julija vložil predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave, ki ga je ta teden dopolnil. Podjetje delavcem dolguje majsko in junijsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila naprej, zato so 13. julija začeli stavkati.

Konstruktor VGR ima okoli 49 milijonov evrov dolgov do bank in okoli 20 milijonov evrov dolgov do dobaviteljev in podizvajalcev. Trenutno ima odprtih okoli 20 gradbišč.

Delavci Konstruktorja vztrajajo