Predstavniki delavcev opozarjajo vodstvo, da so nekateri zaradi nizkih plač že tako v težavah. Brez izplačane plače bo še slabše. Foto: MMC RTV SLO
Predstavniki delavcev opozarjajo vodstvo, da so nekateri zaradi nizkih plač že tako v težavah. Brez izplačane plače bo še slabše. Foto: MMC RTV SLO
Mura
Delavci Mure so za neizplačilo plač izvedeli danes. Foto: MMC RTV SLO
Brez plač v Muri in Steklarni novi

Plače naj bi prejeli jutri ali pa v prihodnjih dneh, so še izvedli delavci. Sindikat je takoj po prejetju obvestila začel priprave na protestni shod pred poslopjem vlade v Ljubljani.

Ko so delavci ob koncu delovnika odhajali z dvorišča tovarne, sta prednje stopila predstavnika delavcev in jim prenesla sporočilo delavske direktorice Cvetke Peršak, da plač danes ne bo, poroča Radio Slovenija.

Ta je delavcem še sporočila, da si bo prizadevala, da bi se denar za plače našel čim prej, torej jutri ali pa najkasneje v prihodnjih dneh. Predstavnik sveta delavcev Jože Turkl je razložil, da so "delavci ogorčeni". "Marsikdo je že tako v težavah," je še opozoril in dodal, da so bili do zdaj vedno obveščeni, če so izplačilo plač prestavili.

Zaposlani že pripravljajo proteste
Drago Forjan, predsednik Murinega sindikata, pa pravi: "Že pred časom smo se odločili, da se bomo, če ne dobimo plač 18. v mesecu ali najkasneje do konca meseca, vsi zaposleni zbrali v Ljubljani pred vladinim poslopjem in pred parlamentom na protestnem shodu." Forjan je še dejal, da bo protest, če plač ne dobijo, v začetku prihodnjega meseca.

Delničarji odločili, da gre Mura v dokapitalizacijo
Delničarji Mure so sicer prejšnji teden na izredni skupščini potrdili predlog za dokapitalizacijo - odločili so, da bodo povečali osnovni kapital za 8,5 milijona evrov, na 26,43 milijona. Dokapitalizacija bo sicer uspešna le, če bo vpisanih 70 odstotkov od razpisanega kapitala, v vrednosti 5,95 milijona evrov. Vpis delnic je mogoč od 15. do 31. maja.

Vodstvo družbe je na izredni seji še predlagalo, da bi v drugi fazi pravico do vpisa novih delnic imele tudi banke upnice. S tem bi se jim zmanjšala kratkoročna kreditna izpostavljenost za znesek vpisanega kapitala. Poleg bank upnic pa bodo nove delnice lahko vpisali tudi dobro poučeni vlagatelji, ki so bili 28. februarja upniki družbe.

T. K.

Brez plač v Muri in Steklarni novi