Delavcem Preventa Globala je dovolj igranja z njihovimi usodami. Zahtevajo konkretna pojasnila. Foto: MMC RTV SLO
Delavcem Preventa Globala je dovolj igranja z njihovimi usodami. Zahtevajo konkretna pojasnila. Foto: MMC RTV SLO
V Preventu Globalu vre

To so zapisali tudi v pismu, ki so ga predali predsedniku nadzornega sveta Vladimirju Biliću. V javnem zapisu zaposleni pozivajo upravo in nadzorni svet h "korektni in verodostojni predstavitvi situacije ter k aktivnemu iskanju optimalne rešitve za večino zaposlenih". Zaposleni se pritožujejo zaradi pritiskov in navajajo, da so "odnosi do zaposlenih kot tudi do edinega kupca, Prevent DEV, še vedno razdiralni".

"Hočemo konkretne informacije o novih poslih"
Upravi pod vodstvom Ivana Majcna očitajo, da s svojim ravnanjem resno ogroža obseg obstoječih poslov in da ne poda konkretnih informacij o zagotovljenih novih poslih. Še posebej pa jih skrbijo delovna mesta strokovnih služb, saj naj bi bilo konec leta ogroženih 150 delovnih mest (vezanih na pogodbo s Prevent DEV-om) od 191 zaposlenih v krovnem Preventu Globalu.

Medtem pa, opozarjajo zaposleni, Prevent DEV zagotavlja delovna mesta v proizvodnji za vsaj 700 delavcev in 150 zaposlenih v strokovnih službah. Delavci tako ne razumejo podpore nadzornega sveta upravi, ki jo je ta deležna kljub nezaupnicam s strani kupca in strokovnih direktorjev.

Bilić: Pismo je izražanje zaskrbljenosti in protest proti vodstvu
Predsednik nadzornikov Bilić je pismo sprejel in obljubil, da ga bo nadzorni svet skrbno prebral. Današnji zbor delavcev pred sedežem družbe pa razume kot "izražanje zaskrbljenosti in ne kot protest proti delu nadzornega sveta in uprave". Ob tem je zbranim zagotovil, da organi družbe delajo po najboljših močeh, da se ohrani čim več.

Zorman: Seja naj bo "končno plodna"
Pismo je danes nadzornemu svetu poslal tudi sindikat podjetja, ki pričakuje, da bo seja nadzornikov "končno plodna". "Glede na optimistično gledanje s strani predsednika uprave Ivana Majcna, izraženih na zborih delavcev v Mirni in v Slovenj Gradcu, je te dni zadnji čas, da nas seznani s konkretnimi podatki," je zapisal predsednik sindikata Vlado Zorman. Delavci pa so v nasprotnem za 19. november napovedali stavko.

Medtem so iz nemškega Prevent DEV-a, ki je v lasti Nijaza Hastorja, drugega največjega lastnika Prevent Globala, sporočili, da so "brez opravilno sposobne uprave Prevent Globala" primorani zavarovati proizvodnjo in da zato vzporedno vzpostavljajo možnosti za nadomestno proizvodnjo. V sporočilu za javnost so kritični do ravnanja uprave Prevent Globala, ki po njihovem mnenju škoduje celotni Skupine Prevent. "Pod trenutnimi pogoji konstruktivno sodelovanje z odgovornimi v Prevent Globalu ni mogoče," dodajajo.

V Preventu Globalu vre