Zapletom v Prevent Globalu ni videti konca. Foto: MMC RTV SLO
Zapletom v Prevent Globalu ni videti konca. Foto: MMC RTV SLO
Preven Global
Kozmus, ki ima trenutno v lasti 1,18-odstotni delež Prevent Globala in je družbo vodil 28 let, je v primeru nakupa večinskega deleža v Prevent Globalu napovedal prevzem vodenja družbe, za katero meni, da stečaj ni potreben. Kozmus pričakuje, da bi delo obdržalo skupno 850 od zdaj 1300 zaposlenih v slovenskih družbah avtomobilskega dela Prevent Globala, drugim pa bi izplačali odpravnine. Foto: MMC RTV SLO
Zgodba Preventa se še ni zaključila

V četrtek je Zakršnik dejal, da je pripravljen sprejeti ponudbo o odkupu večinskega deleža podjetja iz Slovenj Gradca, zdaj pa je v javnost prišlo njegovo pismo, v katerem razkriva domnevne umazane posle Preventovega poslovanja in zarote Kozmusa ter zdajšnjega drugega največjega lastnika Prevent Globala Nijaza Hastorja proti njemu.

Zakeršnik v odgovoru na Kozmusovo ponudbo, da mu za njegov 52-odstotni delež plača 5,2 milijona evrov, pri čemer je kot pogoj za sklenitev pogodbe postavil odstop zdajšnje uprave in nadzornega sveta Prevent Globala, razkriva svoje videnje ozadja dolgoletnega sodelovanja s Kozmusom in Hastorjem. Pismo, ki ga objavljajo današnje Finance, izraža nekatere zamere in vrsto očitkov, da sta Kozmus in Hastor s svojim ravnanjem izčrpavala Prevent Global.

"Hočeta le ustaviti odkrivanje nepravilnosti"
Zato Zakeršnik zdaj Kozmusa in Hastorja poziva, naj predložita resno ponudbo, in meni, da bistvo trenutne ponudbe ni v vzpostavitvi stanja, ki omogoča sanacijo družbe, ampak v ustavitvi "že začetih postopkov ugotavljanja nepravilnosti in kriminalnih dejanj, ki sta jih skupaj z gospodom Hastorjem izvajala ves čas vajine skupne vladavine".

Pravi tudi, da svoje delnice Kozmusu in Hastorju podari za en evro pod pogojem, da zagotovita proizvodnjo in ohranita delovna mesta v družbi Prevent Global za obdobje nekaj let. Za delnice, ki jih je Zakeršnik kupil od Kozmusa, pa Zakeršnik želi, da mu Kozmus zanje plača toliko, kot mu je plačal on, to je deset milijonov evrov, saj je moral, kot v pismu pojasnjuje Zakeršnik, za nakup pridobiti kredit.

Kozmus pravi, da odgovora ni prejel
Kljub temu, da je pismo že objavljeno v časopisu, Kozmus pravi, da sam ni prejel še nobenega odgovora na ponudbo o odkupu delnic Prevent Globala. Zavezujočo ponudbo, ki se izteče danes, je sicer poslal na dva naslova, Zakeršnikovega in naslov Zakeršnikovega podjetja Eurocity. "Pričakujem pa odgovor vsaj z enega od omenjenih naslovov," je dejal.

Zgodba Preventa se še ni zaključila