"Nihče ne bo ostal doma. Vendar pa bodo delali manj, saj bo izobraževanje sodilo v delovni čas," je povedal direktor Primorja Dušan Črnigoj. Foto: MMC RTV SLO
Gradbišče
Po za zdaj javno dostopnih informacijah je podjetje MTB leto 2008 sklenilo z 200.000 evri izgube in imelo za 69 milijonov evrov posojil. Neuspešen je bil njihov 12 milijonov evrov vreden projekt Centrum v središču Maribora, ki je trenutno ustavljen. Foto: MMC RTV SLO
Tako Stavbar kot MTB sta še konec lanskega leta oziroma v začetku letošnjega prejela polovično jamstvo države za sklenitev posojilnih pogodb. Foto: EPA

"Nihče ne bo ostal doma. Vendar pa bodo delali manj, saj bo izobraževanje sodilo v delovni čas," je povedal direktor Primorja Dušan Črnigoj. "Za te namene nam bo država subvencionirala njihove plače. Za vsakega posameznega delavca pa lahko velja ta ukrep največ šest mesecev," je v torek dodal Črnigoj. Primorje je imelo sicer ob koncu lanskega decembra 1.265 zaposlenih, celotna skupina Primorje pa 2.704.

V skladu z zakonom o delnem povračilu nadomestila plače so delavci med čakanjem na delo upravičeni do nadomestila plače v višini 85 odstotkov osnovne plače. Kot so še pojasnili v Primorju, so presežke zaposlenih v družbi vedno reševali tako, da delavce najemajo le za posamezne projekte; ko se te končajo, jim podaljšajo zaposlitev le, če imajo zanje novo delo.

Vse slabše tudi štajerska gradbenika
S težavami pa se srečujejo tudi gradbeniki na Štajerskem, saj sta mariborski gradbeni podjetji Stavbar gradnje in MTB v torek in sredo na mariborsko sodišče vložili vsak svoj predlog za prisilno poravnavo. Prvo ima že od konca februarja blokiranih vseh pet računov, še slabše pa so poslovne razmere v družbi MTB. Obe podjetji sta še konec lanskega leta prejeli 50-odstotno jamstvo države za najem posojil. Stavbar je sicer v letu 2008 povprečno zaposloval 189 delavcev, MTB pa 162.

Po za zdaj javno dostopnih informacijah je podjetje MTB leto 2008 sklenilo z 200.000 evri izgube in imelo za 69 milijonov evrov posojil. Neuspešen je bil njihov 12 milijonov evrov vreden projekt Centrum v središču Maribora, ki je trenutno ustavljen. Družba se je v medijih večkrat pojavljala kot podjetje, blizu mariborskemu županu Francu Kanglerju. Med največjimi upniki je skupina NKBM, med večjimi posojilodajalkami pa sta po zadnjih podatkih tudi SKB in skupina NLB.

Družba Stavbar gradnje ima glede na podatke iz poročila, ki ga je v torek priložila k predlogu za prisilno poravnavo, 57 milijonov evrov kratkoročnih ter 11 milijonov evrov dolgoročnih finančnih in poslovnih obveznosti. Podjetje je v preteklem letu ustvarilo skoraj 30 milijonov evrov prihodkov, leto pa končalo z devetimi milijoni bilančne izgube. Med največjimi upniki je mariborska družba Mikro+Polo, med ločitvenimi upniki pa se največkrat omenjata NKBM in Probanka.

Ali je sočasen predlog za poravnavo naključje?
Obema podjetjema je skupno to, da sta še konec lanskega leta oziroma v začetku letošnjega prejela polovično jamstvo države za sklenitev posojilnih pogodb. Ob tem pa nekateri mediji opozarjajo, da skoraj sočasen predlog za prisilno poravnavo obeh družb ni naključen, saj podjetji že nekaj časa tesno sodelujeta.

Po pisanju Dnevnika sta tako med drugim pridobili 13 milijonov evrov vreden posel v Mestni občini Maribor, kjer bosta prek podjetja Velt-Stavbar gradili nov dom za starejše in objekt z oskrbovanimi stanovanji na Studencih. Stavbar se namreč sam na razpis, na katerem sta neuspešno sodelovala še Konstruktor in Granit, ni mogel prijaviti zaradi blokiranih računov, MTB pa naj ne bi uspel pridobiti potrebnih bančnih garancij.