Potem ko prisilna poravnava ni uspela, je šlo podjetje v stečaj. Foto: BoBo
Potem ko prisilna poravnava ni uspela, je šlo podjetje v stečaj. Foto: BoBo

Delavci so ob stečaju družbe prijavili za tri milijone evrov prednostnih terjatev, ki so nastale med 21. junijem in 14. avgustom 2012. Del poplačila so prejeli sredi julija letos, drugi del bo poplačan do konca tedna, preostanek pa do konca leta.

Prisilna poravnava ni uspela
Podjetje je ob začetku prisilne poravnave, ki se je zaradi insolventnosti začela 21. julija lani, delavcem dolgovalo razliko od minimalne do polne plače od meseca februarja naprej in štiri petine regresa za leto 2011, v času od prisilne poravnave do začetka stečaja 14. avgusta pa so nastale nove terjatve, saj so delavcem v tem obdobju izplačali le minimalno plačo za junij.

Stečajna upraviteljica Simona Gorjup je sicer skupaj priznala 176 milijonov evrov terjatev, denar za poplačilo delavcev pa je dobila z dražbami premičnega premoženja, od unovčenih terjatev, prihodka od najemnin in dela kamnoloma.

Izvršni sekretar KS-ja 90 Damjan Volf je poplačilo potrdil, a opozoril, da ni pravično, da se v stečajih vodstveni kader in delavci obravnavajo enako, po enakih merilih. "Spet se dogaja že mnogokrat videno, da bo deset vodilnih v Kraškem zidarju, od katerih so mnogi delali še za stečajno upraviteljico, z naslova terjatev prisilne poravnave dobilo skupaj z julijskim že izplačanim izplačilom več kot 100 tisoč evrov, medtem ko bodo delavci že spet dobili drobtine," je dejal Volf.