Iz poplačila bančnih garancij HSE-ja naj bi delavci dobili del odpravnin. Foto: TDR Melalurgije
Iz poplačila bančnih garancij HSE-ja naj bi delavci dobili del odpravnin. Foto: TDR Melalurgije

TDR Metalurgija je 100 delavcem, ki so prišli v tovarno, vročila delovne knjižice, preostalih 52 delavcev pa bo knjižice prejelo po pošti.

Zadnjo plačo so delavci TDR Metalurgije prejeli aprila oziroma dan pred uvedbo stečajnega postopka, ki ga vodi . Stečaj družbe se je sicer napovedoval že nekaj časa, saj je bila v začetku leta ugotovljena nelikvidnost poslovanja.

Predsednik podjetniškega sindikata Ivan Ramot pričakuje, da bodo delavci del odpravnine dobili čim prej, saj naj bi Holding Slovenske elektrarne podjetju le vrnil okoli sedem milijonov evrov bančnih garancij.

Še na aprilskem protestnem shodu delavcev so predstavniki holdinga dejali, da bančnih garancij ne morejo sprostiti, ker je bilo iz opravljene revizije razvidno, da TDR Metalurgija ni opravila investicijskih in drugih obveznosti iz pogodb.

Iz holdinga so takrat tudi sporočili, da vidijo verjetnost poslovne in finančne sanacije le v novem postopku prisilne poravnave s predložitvijo realnejših osnov glede višine in rokov poplačila upnikov ob realnejših elementih poslovnega načrta, ki bi zagotavljal dolgoročno delovanje TDR-ja Metalurgija.

Delavci so odpoved delovnega razmerja prejeli pred 15 dnevi, v naslednjih 30 dneh se morajo prijaviti na zavod za zaposlovanje, v 60 dneh pa morajo prijaviti tudi svoje terjatve v stečajno maso. Ramot je še dejal, da bo Marin nekaterim delavcem ponudil zaposlitev za določen čas zaradi potreb stečajnega postopka.