Ministrica je strogo obsodila nedavne komentarje nekaterih politikov v zvezi z delovanjem nadzornega sveta in jih označila kot nedopustno vmešavanje v gospodarstvo. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Ministrica je strogo obsodila nedavne komentarje nekaterih politikov v zvezi z delovanjem nadzornega sveta in jih označila kot nedopustno vmešavanje v gospodarstvo. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Šoštanj
"Vodenje TEŠ-a 6 zahteva strokoven, hiter in učinkovit pristop, povezan s sprotnim obvladovanjem tveganj, ki se pri takšnem projektu nujno pojavljajo," je dejal Janežič. Foto: MMC RTV SLO

Vse to dogajanje kaže na izjemno hudo poseganje v delovanje pravne države, na hude posege v spoštovanje osnovnih pravil korporacijskega prava.

Darja Radić
Borut Pahor in Darja Radić
Premier Pahor in ministrica Radić bosta morala aktivno sodelovati pri umirjanju razgretih strasti. Foto: MMC RTV SLO
TEŠ
Nedavna zamenjava nadzornega sveta HSE-ja in nato razrešitev direktorja TEŠ-a Rotnika vse bolj burita duhove. Foto: MMC RTV SLO
Odstavitev Rotnika še vedno odmeva
Rotnik žrtev strankarskih interesov

Delavci TEŠ-a so premierju Pahorju in ministrici Radić zatrdili, da je bila zamenjava Rotnika nezakonita, Pahor pa je potrdil, da bi bilo treba postopke voditi bolj premišljeno.

"Danes lahko tudi jaz z gotovostjo trdim, da tovrstno ravnanje gospoda Rotnika zagotovo ogroža izvedbo projekta gradnjo bloka 6 v TEŠ-u, da ravnanje sindikatov ogroža socialno varnost delavcev," je na novinarski konferenci svoje stališče predstavila ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

Preberite tudi o tem kaj Ultra počne v TEŠ-u.

V svoji izjavi za medije se je dotaknila tudi nedavnih komentarjev Srečka Meha in nekaterih strankarskih kolegov, med njimi Cvete Zalokar Oražem. Vse je ocenila kot nedopustne in kot vmešavanje politike v gospodarstvo. "Vse to dogajanje kaže na izjemno hudo poseganje v delovanje pravne države, na hude posege v spoštovanje osnovnih pravil korporacijskega prava," je dejala Radićeva.

Za Mehove izjave o primernosti in o menedžerski sposobnosti odstavljenega direktorja Uroša Rotnika pa je izrazila tudi začudenje nad tem, na podlagi kakšnih informacij je Meh podajal take izjave. Meh po ministričinih besedah namreč ni v nobenem od organov, kjer naj bi take informacije dobil. Radićeva se tako sprašuje, komu je Rotnik sploh poročal.

Radić: "Rotnik investicije ni vodil transparentno."
Ministrica je dejala, da se po vseh informacijah, ki jih je prejela, strinja z odločitvijo nadzornega sveta in podpira Rotnikovo razrešitev. Dejala je, da se ji zdi, da se nadzorni sveti prevečkrat ustrašijo odziva javnosti in omilijo svoje odločitve, kar pa je po njenem mnenju napačna strategija. Prepričana je, da bi moral nadzorni svet Rotnika odstaviti iz krivdnih, in ne nekrivdnih razlogov.

Rotnika je primerjala celo s Hildo Tovšak in vlekla vzporednice tudi med delovanjem sindikatov v primeru TEŠ-a in Vegrada, kjer so po njenih besedah v nedogled zagovarjali direktorico, ki ni hotela odstopiti s svojega položaja. Sprašuje se, kakšni lobiji so v ozadju v primeru energetike, in ugiba tudi o motivih za manipulacijo sindikatov, ki delavce zavajajo z neresničnimi informacijami.

Manipulacije sindikatov?
"Odziv sindikatov lahko označim kot slabo manipulacijo z delavci," je bila še kritična Radićeva. Zagotovila je, da z Rotnikovo odstavitvijo to ne pomeni konca načrtov za šesti blok elektrarne v Šoštanju. Projekt bo treba ponovno podrobno premisliti in tudi ugotoviti dejansko stanje.

Odnos do novoimenovanega direktorja Simona Tota je ocenila kot neprimeren. Po njenih besedah s svojim delovanjem sindikati ogrožajo socialni položaj delavcev. Tako, denimo, neizplačilo plač ni krivda novega direktorja, ki je prepovedal vse finančne transferje brez njegove odobritve, ampak krivda sindikatov, ki mu onemogočajo dostop do pisarne in normalnega dela, zaradi česar plač niti ne more odobriti. V svoji izjavi pa se je obrnila tudi na delavce: "Apeliram na delavce in na delavski svet, naj se vendarle pogovorijo s poslovodstvom HSE-ja, naj se pogovorijo z novim direktorjem in naj dobijo še drugo informacijo, naj slišijo drugo plat zgodbe. Pa naj se po tem odločijo, ali je stavka upravičena ali ne." Tot je sestanek s projektno skupino za TEŠ 6 prestavil na torek v Ljubljano. Sicer so mu bili v podjetju pripravljeni nuditi vso zaščito. Prihod in odhod s spremstvom pa se Totu, ki je v sodnem registru že vpisan s polnimi pooblastili, ni zdel sprejemljiv.

Tot: Naredil bom vse, kar je v moji moči
Tot je sicer popoldne stopil pred novinarje in zatrdil, da namerava storiti vse za zagotovitev upravljanja in vodenja TEŠ-a. "Zavedam se bremena in teže dela ter nalog, ki jih bo treba izvesti, vendar bom naredil vse, kar je v moji moči, da se bo TEŠ 6 izvajal nemoteno," je poudaril in dodal, da s pravniškimi strokovnjaki delajo vse, da bi zagotovili upravljanje in vodenje TEŠ-a ter projekta šestega bloka elektrarne (TEŠ 6). TEŠ 6 je po njegovem mnenju "izredno pomemben tako za celotno skupino HSE kot za celotno Slovenijo".

Odkar je prevzel položaj prvega moža TEŠ-a, mu podjetniški sindikat onemogoča vstop v TEŠ. "Po zadnjem sestanku, ki smo ga imeli v soboto, sem dobil pogojno možnost gibanja po TEŠ-u, vendar kot direktor nikakor ne morem sprejeti teh pogojev," je poudaril in dodal, da se poleg tega pojavlja vprašanje, ali je stavka zakonita.

S pravniki bodo "zadeve postavili na pravo mesto"
Na vprašanje, ali je podal kazensko ovadbo zoper tiste, ki so mu v petek prepovedali vstop v TEŠ, je Tot odgovoril, da bodo s pravniki storili vse, da bi "zadeve postavili na pravo mesto". Tot si želi v prostore TEŠ-a vstopiti čim prej, saj se s projektom TEŠ 6 mudi, ker so termini zelo "ozko" nastavljeni in jih je treba tudi izvajati. Glede na vsa podana dejstva, prvi mož TEŠ-a pravi še, da pričakuje, da bo sindikat v TEŠ-u napovedano stavko preklical.

Sestanek s stavkovnim odborom
Predsednik slovenske vlade Borut Pahor in Darja Radić pa sta se pred tem srečala s predstavniki stavkovnega odbora, ki so ju seznanili s svojim nezadovoljstvom ob imenovanju novega direktorja, saj menijo, da je bil četrtkov sklic seje nadzornega sveta TEŠ-a nezakonit, zato je tudi Totovo imenovanje nezakonito in neskladno s slovenskim pravnim redom.

Nadzorniki naknadno spremenili dnevni red
Po besedah člana nadzornega sveta TEŠ-a Franca Rosca iz vrst zaposlenih so bili namreč na seji nadzornega sveta družbe navzoči zgolj trije nadzorniki, čeprav so bili vedno doslej navzoči tudi zapisnikar in predstavniki Holdinga Slovenske elektrarne, ki je lastnik TEŠ-a. "Na seji nam je predsednik nadzornega sveta TEŠ-a Djordje Žebeljan pojasnil, da je dobil ustno zahtevo generalnega direktorja HSE-ja, naj spremenijo točko dnevnega reda in razrešijo direktorja TEŠ-a. Ker pa pri tem nisem želel sodelovati, sem sejo nadzornega sveta zapustil," pravi Rosec.

Nadzorniki bi morali namreč v četrtek odločati le o pridobitvi 110 milijonov evrov bančnega posojila za sofinanciranje gradnje TEŠ-a 6. Zato delavci še vedno grozijo s stavko in začetkom omejevanja dobave električne energije, o čemer se bodo po besedah predsednika sindikata elektrarne Branka Sevčnikarja odločili v torek.

Še pred sestankom je Sevčnikar dejal, da ne bodo sprejemali balkanskih metod nadzornikov in drugih vpletenih pri odstavljanju in nastavljanju njihovega direktorja. Sami zato za svojega 'šefa' še vedno priznavajo Rotnika, in ne novoimenovanega direktorja Simona Tota. Totu so stavkovne straže v petek tudi prepovedale vstop v podjetje, zdaj pa so mu ga le dovolile, ker je želel na sestanek o TEŠ6.

Za kadrovanje v ozadju skrbi agencija
A premier Pahor poudarja, da nadzorni sveti v družbah v državni lasti niso več odgovorni vladi oziroma posameznim ministrom, temveč novoustanovljeni agenciji, kar predstavlja "revolucionarne spremembe pri upravljanju s kapitalskimi naložbami države in v kadrovski politiki." Nadzorni svet Teša bo moral zato račune glede zamenjave Rotnika položiti agenciji, če bo ta tako želela.

Sam sicer meni, da bi bilo postopke pri tako občutljivem vprašanju treba voditi premišljeno, saj je hitenje z odločitvami porušilo zaupanje. Naloga agencije je tako, da zaupanje spet obnovi, saj se je zdaj strankam in politiki pri kadrovanju v podjetjih v državni lasti vzelo tisto, s čimer so se vse obdobje tranzicije igrale v peskovniku. Huda kri glede Rotnikove zamenjave je zato po Pahorjevem mnenju izraz starih navad v slovenski politiki, ko je bilo državno premoženje predmet strankarskega plenjenja, njihovih interesov in hotenj.

"Trdim, da je bil projekt voden slabo"
Da bo novo vodstvo TEŠ-a sposobno hitro premagati zastoj v projektu gradnje šestega bloka, pa je prepričan generalni direktor Holdinga Slovenskih elektrarn Matjaž Janežič. Pri vodenju Termoelektrarne Šoštanj in gradnje novega bloka so se v zadnjem letu pojavljale "motnje in zastoji ter številne nejasnosti, ki so ovirale njegovo izvedbo v zastavljenih časovnih in finančnih okvirih," pravi Janežič. "Trdim, da je bil projekt voden slabo," je dodal in poudaril, da je ta projekt potreben za stabilno delovanje slovenskega elektroenergetskega sistema.

Kako daleč je projekt?
Nasprotujoče si izjave prihajajo tudi iz vodstva samega projekta šestega bloka in HSE-ja. V soboto je namreč vodja projekta TEŠ 6 Bojan Brešar dejal, da so za vse pripravljalne izvedbe faze projekta TEŠ 6 dobili potrebna gradbena dovoljenja in da je odstavitev Rotnika odprla že zaprto finančno konstrukcijo projekta.

Te trditve so zanikali v Holdingu Slovenskih elektrarn, kjer pravijo, da ima TEŠ sicer res pridobljena gradbena dovoljenja za vse navedene pripravljalne gradbene faze, nista pa še pridobljeni gradbeni dovoljenji za hladilni stolp in glavni pogonski objekt, prav tako še nima okoljevarstvenega dovoljenja, ampak le soglasje.

Vse to dogajanje kaže na izjemno hudo poseganje v delovanje pravne države, na hude posege v spoštovanje osnovnih pravil korporacijskega prava.

Darja Radić
Odstavitev Rotnika še vedno odmeva
Rotnik žrtev strankarskih interesov