Z zavajanjem in izogibanjem ključnim vprašanjem so poskušali prikriti netransparentnost, je delo projektne skupine TEŠ 6 ocenil Gregor Golobič (Zares). Foto: BoBo
Z zavajanjem in izogibanjem ključnim vprašanjem so poskušali prikriti netransparentnost, je delo projektne skupine TEŠ 6 ocenil Gregor Golobič (Zares). Foto: BoBo
TEŠ
V Holdingu Slovenske elektrarne trdijo, da projekt šestega bloka ni ogrožen. Foto: MMC RTV SLO
HSE
V TEŠ-u zavajajo javnost, pravijo v Holdingu Slovenskih elektrarn. Foto: RTV SLO

Golobič je izjave projektne skupine bloka TEŠ-a 6, ki jo vodi Bojan Brešar, označil za politikantske in arogantne ter dodal, da skuša skupina z zavajanjem in izogibanjem ključnim vprašanjem prikriti, da je bil projekt do zdaj voden slabo in netransparentno. Dejal je, da je šlo bolj za "lobistično-medijski konstrukt, ne pa kot zahteven energetski, finančni in inženirski projekt".

Odziv direktorja Ultre Gregorja Breznika na navedbe Srečka Meha (SD):

"Družba Ultra niti sama niti prek katere koli od svojih hčerinskih družb ni v tem tisočletju poskušala pridobiti nikakršnega posla, vezanega na Teš, niti samostojno niti prek drugih družb, niti se ni s komer koli dogovarjala za kakršne koli posle, ki bi bili vezani na Teš ali Teš 6."

.

Breznik je Mehove izjave (med drugim je dejal je, da za zamenjavo Rotnika stoji Zares in da je zadeva povezana z neuspešnim pridobivanjem poslov Ultre pri projektu TEŠ 6) označil za laži, ki predstavljajo načrtno škodo družbi, in napoveduje pravne ukrepe. Na sodišču se namerava z Mehom pogovarjati tudi Gregor Golobič, ki je dejal, da bo imel Meh možnost svoje navedbe dokazati na sodišča. Meh odgovarja, da ga bo podprla priča.

Vodja projekta TEŠ 6 Bojan Brešar je namreč dejal, da so za vse pripravljalne izvedbe faze projekta TEŠ 6 dobili potrebna gradbena dovoljenja in da je odstavitev Uroša Rotnika odprla zaprto finančno konstrukcijo projekta. Poudaril je še, da so zagotovili priklop v elektroomrežje in da imajo okoljevarstveno soglasje agencije za okolje. Odpoklic Uroša Rotnika z mesta prvega moža TEŠ-a pa povezujejo z na novo odprto finančno konstrukcijo TEŠ-a 6.

HSE o TEŠ-u: Nekaj imajo, bistvenega pa še ne
Brešarjeve izjave so zavrnili tudi v Holdingu Slovenskih elektrarn (HSE) in jih tako kot Gregor Golobič označili za zavajanje javnosti in celo ogrožanje izvedbe projekta. V HSE-ju Brešarjeve izjave, katerih vsebine sicer ne zanikajo, poglabljajo. Zapisali so, da ima TEŠ sicer res pridobljena gradbena dovoljenja za navedene pripravljalne faze, nima pa dveh "ključnih" gradbenih dovoljenj za hladilni stolp in pogonski objekt.

Zaradi zahteve dobavitelja glavnega pogonskega objekta, da morajo biti pred začetkom montaže objekta končana vsa višinska dela na hladilnem stolpu, pa bi lahko nastale zamuda pri začetku gradbenih del in "posledice za časovno izvedbo projekta". Odbor za aktivni nadzor TEŠ-a pri HSE-ju naj bi v preteklih mesecih TEŠ že večkrat opozarjal na mogoče zamude.

Zavračajo tudi trditev, da je zamenjava Rotnika odprla finančno konstrukcijo projekta in da so banke njegovo zamenjavo sprejele z začudenjem. Iz korespondence naj bi bili namreč razvidni le zahteva po legitimnih pojasnilih in zamenjavi imena direktorja v dokumentih za podpis.

HSE: Soglasje in dovoljenje ne pomenita istega
HSE je potrdil Brešarjevo izjavo o izdanem okoljevarstvenem soglasju, a dodaja, da TEŠ še nima okoljevarstvenega dovoljenja, brez katerega ne more dobiti gradbenega dovoljenja ne za hladilni stolp ne za glavni pogonski objekt.