Stečaj, zunaj stečaja, stečaj ... Foto: Mojca Dumančič
Stečaj, zunaj stečaja, stečaj ... Foto: Mojca Dumančič

Govoril sem s predstavnikom delavcev, niti z besedo ni omenil kakršne koli grožnje s stavko. Mi smo delavcem hoteli ponuditi roko, da končno začnemo delati – oni pa nam za hrbtom izvedejo ta manever.

Oleksej Kharchistov, predsednik uprave Agroinda


Spomnimo, prav zaposleni v Agroindu so spomladi zahtevali stečaj Agroinda, klet je bila nesolventna, plače so več mesecev zamujale.

Kot smo že pisali, je višje sodišče v Ljubljani stečaj vipavske vinske kleti razveljavilo že dvakrat - vendar ne zaradi vsebinskih, pač pa procesnih napak sodnice novogoriškega sodišča Glorie Slavi Velikonja. Ta še tretjič o stečaju Agroinda ne bo več odločala, okrožno sodišče v Novi Gorici je primer dodelilo drugemu sodniku.
Kdaj bo že tretji narok v primeru Agroind, še ni znano. Stečajnega upravitelja Andreja Perdana, ki je bil od letošnje pomladi dvakrat zaporedoma imenovan za stečajnega v vipavski vinski kleti, smo vprašali, kako komentira delo sodišč oziroma ali bo za napake v sodnem procesu kdo odgovarjal. Odgovoril je, da sam dela sodišč ne more presojati, dodal pa je: "Resda je pravica in je pravo samo eno, toda očitno jo različno vidijo." Vse to pa na svojih hrbtih najbolj občutijo Agroindovi delavci v primežu Ukrajincev, sodišč, negotovosti …

Ukrajinci znova polni obljub
Še ne v letu dni so Ukrajinci že tretjič prišli v Vipavo. Tudi na tokratno primopredajo s stečajnim upraviteljem polni visokoletečih obljub ... Oleksej Kharchistov, predsednik uprave Agroinda, je skozi vrata vstopil z besedami: "Mi smo prišli z dobrimi nameni, z željo delati, se dogovoriti z ljudmi." Toda na direktorski mizi ga je čakalo presenečenje – stavkovna napoved.
Kharchistov je bil vidno zgrožen: "Včeraj smo prišli na informativni ogled v Agroind, da se pripravimo na primopredajo. Govoril sem s predstavnikom delavcev, niti z besedo ni omenil kakršne koli grožnje s stavko. Mi smo delavcem hoteli ponuditi roko, da končno začnemo delati – oni pa nam za hrbtom izvedejo ta manever."

Stavkovna napoved je varovalka
Andrej Furlan, predsednik sveta delavcev v Agroindu, je stavkovno napoved utemeljil tako: "Po že drugič razveljavljenem stečaju so razmere prav take, kot so bile pomladi, pred uvedbo prvega stečaja. Takrat so nam Ukrajinci dolgovali tri plače. In še vedno nam jih dolgujejo. In zato s stavko zaposleni zahtevamo svoje. Prevečkrat smo bili izigrani. Zaupanja vsekakor ni. Če bi bilo zaupanje, sploh ne bi bilo predloga za stečaj. Zahtevo za stečajni postopek smo vložili že spomladi in tudi danes vztrajamo na njej. Razlogi za stečaj se v pol leta niso prav nič spremenili. Kvečjemu so se razmere še poslabšale."
Furlan še dodaja, da je stavkovna napoved pravzaprav varovalka: "Po prvem razveljavljenem stečaju in prvi vrnitvi so nam Ukrajinci tudi grozili. Ko so odhajali iz hiše pred nekaj meseci, so zapretili, da bodo vse ljudi odpustili. Zato smo preventivno vložili stavkovno napoved."

Delavci ne bodo popustili
22 delavcev, kolikor jih je bilo v stečaju zaposlenih v Agroindu, ne ve, kakšna bo njihova usoda po tretji ukrajinski zasedbi Agroinda. Dejstvo pa je – razmere so takšne kot pred prvim stečajem in ukrajinsko vodstvo mora delavce znova zaposliti, tudi tiste, ki so zaradi majskega stečaja šli na zavod za zaposlovanje. Furlan je vsem zagotovil, da v stavkovnih zahtevah ne bodo popustili. Kharchistov po prvem popoldanskem pogajanju s stavkovnim odborom odgovarja, da bo denar priskrbel: "To, kar moramo, bomo tudi izpolnili." Čas ima do 2. novembra, za takrat je namreč napovedana stavka.

November bo za Agroind sploh odločilen - 17. 11. bo Demiston Holding Limited znova sklical skupščino. Septembrsko je stečajni upravitelj Perdan preklical, toda kljub temu so na njej terjatve spremenili v kapital družbe.

Govoril sem s predstavnikom delavcev, niti z besedo ni omenil kakršne koli grožnje s stavko. Mi smo delavcem hoteli ponuditi roko, da končno začnemo delati – oni pa nam za hrbtom izvedejo ta manever.

Oleksej Kharchistov, predsednik uprave Agroinda