Stečajni upravitelj Agroinda je postavil ponudbo za odkup letošnjega grozdja. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Stečajni upravitelj Agroinda je postavil ponudbo za odkup letošnjega grozdja. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Predsednik Kmetijske zadruge Vipava Aleš Kosovel je po sestanku poudaril, da je treba na vsak način zagotoviti predelavo letošnjega letnika grozdja, saj bi bil v nasprotnem primeru Agroind izgubljen. So se pa na sestanku dogovarjali tudi o načinih plačila za grozdje, saj stečajni upravitelj lahko zagotovi le plačilo po prodaji vina iz letošnjega grozdja.

Je pa letos povpraševanje po vipavskem grozdju povečano zlasti v drugih vinogradniških regijah, letina pa je nekoliko slabša, zato se Kosovel boji, da bodo vinogradniki pripeljali precej manj grozdja, kot je predvideno. A Kosovel poudarja, da tiste, ki se z vinogradništvom resno ukvarjajo, obstoj Agroinda močno skrbi.

Poplačilo preteklih letin
Na sestanku so vinogradniki poudarili tudi, da še niso bili v celoti poplačani za pretekle letine grozdja, zato se v kmetijski zadrugi trudijo, da bi s prodajo nekaterih nepremičnin zagotovili potrebna sredstva za poplačilo dela letnika 2014 in celotnega lanskega letnika, skupno gre za 1,5 milijona evrov.

Direktor Kleti Brda Silvan Peršolja je pred kratkim povedal, da bi morali vipavsko grozdje predelati v Vipavi in ga prodati pod vipavskimi blagovnimi znamkami. Pri tem pa so jim pripravljeni Brici pomagati, saj je po njegovem mnenju smiselno le povezovanje in sodelovanje vinogradnikov za nastop in prodajo vina na tujih trgih.

Kako se bodo odločili vinogradniki?
Odločitve vinogradnikov iz Vipavske doline še ni, deloma tudi zato, ker še ni jasno, ali so se ali se bodo ukrajinski lastniki pritožili na vnovično odločitev sodišča o stečaju Agroinda. Prvič jim je to uspelo. Njihovi načrti kljub napovedi vložitve pritožbe niso znani, saj po podatkih novogoriškega sodišča do srede niso dvignili niti sklepa sodišča o stečaju.