Delodajalce skrbi, da jim bodo spremembe močno povišale stroške. Foto: EPA
Delodajalce skrbi, da jim bodo spremembe močno povišale stroške. Foto: EPA

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole je v sporočilu za javnost posvaril, da se strošek dela delodajalca v primeru najema študenta ob upoštevanju bruto postavke povečuje za najmanj 10 odstotkov. Če pa upoštevajo, da se pri najemu študentskega dela običajno dogovorita študent in delodajalec za neto postavko, pa se bo ta strošek zvišal še za dodatnih 15,5 odstotka, ki jih bo nazadnje kril delodajalec, je pojasnil Smole.

"Načelo vsako delo šteje bi bilo treba - tudi po priporočilu Evropske komisije - razumeti kot spodbujanje različnih vrst dela, kar pa zgoraj kritizirani ukrepi vsekakor niso," je dejal Smole.
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je namreč socialne partnerje za danes povabilo na sestanek delovne skupine in jih seznanilo s predlogom sprememb zakonodaje, ki za študentsko delo uvaja še obremenitev s pokojninskimi in zdravstvenimi prispevki ter minimalno urno postavko.

Minimalna urna postavka bo po dogovoru med študenti in vlado znašala 4,5 evra bruto. V skladu z dogovorom se bo od študentskega dela za pokojninsko in invalidsko zavarovanje plačevalo prispevek delodajalca po stopnji 8,85 odstotka, prispevek delojemalca pa po stopnji 15,5 odstotka.

"Zagovarjanje sedanjega stanja, je zagovarjanje prekarnosti"
Na ministrstvu za delo pa so v odzivu na izjavo združenja ponovili, da so socialni partnerji ugotovili potrebo po tem, da se različna obremenjenost posameznih oblik dela z davki odpravi. "Trenutna ureditev študentskega dela je problematična zlasti z vidika nelojalne konkurence do ostalih oblik dela," so poudarili.

Po njihovih besedah bodo dijaki in študenti po novem predlogu vključeni v sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter zdravstvenega zavarovanja, kar jim bo zagotovilo večjo socialno in ekonomsko varnost ter jih po obremenitvi približalo ostalim oblikam dela.

"Kljub navedenemu bo začasno in občasno delo dijakov in študentov tudi v prihodnje ostalo ena najcenejših oblik dela na trgu. Obremenitev delodajalca se bo po novi ureditvi z obstoječih 30,38 zvišala na 33,74 odstotka v letu 2015. Podpisan pa je bil tudi dogovor, ki pravi, da se v primeru padca obsega študentskega dela za 15 odstotkov strošek delodajalca zniža na 27,33 odstotka," so izpostavili in hkrati zavrnili trditve ZDS-ja.

Opozorili so tudi, da tisti, ki zagovarjajo obstoječe stanje, zagovarjajo prekarnost študentskega dela. "V letu 2015 se podaljšuje tudi ukrep oprostitve plačila prispevkov pri zaposlovanju mladih do 30 let. Pričakujemo, da bodo delodajalci v prihodnjem letu v še večji meri izkoristili ta ukrep, ki pomembno znižuje stroške delodajalca in bodo mlade zaposlovali za nedoločen čas," so še sklenili.