Delo bo v 2013 še teje najti, sporoča agencija za zaposlovanje ManpowerGroup. Foto: BoBo
Delo bo v 2013 še teje najti, sporoča agencija za zaposlovanje ManpowerGroup. Foto: BoBo

Zaposlitvene možnosti so, kaže raziskava, v primerjavi s predhodnim četrtletjem oziroma z istim obdobjem letos slabše za 12 oziroma devet odstotnih točk.

ManpowerGroup je sporočil, da rezultati za Slovenijo kažejo, da jih od 622 delodajalcev, ki so sodelovali v raziskavi, 10 odstotkov poroča o rasti zaposlitvenih možnosti v svojem podjetju, 19 odstotkov, da bodo zmanjševali število zaposlenih, 69 odstotkov pa jih ne načrtuje sprememb na področju zaposlovanja v obdobju med januarjem in marcem 2013.

"Neto napoved zaposlovanja za Slovenijo je precej pesimistična. Tokratna napoved zaposlovanja je obenem tudi najslabša, odkar se raziskava v Sloveniji izvaja, in sicer od prvega četrtletja 2011," je dejala direktorica prodaje v družbi Manpower Romana Šercelj.

Zaposlitvene možnosti so negativne v devetih od 10 preučevanih gospodarskih panog. Najslabši napovedi se nanašata na javni sektor in socialne storitve ter gradbeništvo. V prvem primeru so za slabe obete krivi vladni varčevalni načrti, v drugem pa dejstvo, da gre v tem četrtletju za nizko sezono, je sporočila Romana Šercelj.

Slabo kaže tudi dejavnosti promet, logistika in komunikacije, več zaposlovanja pa naj bi bilo v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva ter nepremičnin z neto napovedjo plus sedem odstotkov, kaže raziskava agencije Manpower. Po regijah je sicer najslabša napoved za jugozahodno regijo, sledijo osrednja, severovzhodna in jugovzhodna regija.

Raziskava je sicer izvedena tudi na globalni ravni, in sicer v 42 državah med več kot 65.000 delodajalci. V primerjavi z enakim obdobjem letos so napovedi slabše v 29 državah.

Kaj pravijo delodajalci po svetu?
Kitajska:
Najšibkejši zaposlitveni načrti v zadnjih 3 letih
ZDA: Zaposlovanje podobno kot v zadnjih 6 mesecih
Evropa, Afrika, Bližnji vzhod: V treh četrtinah držav pričakujejo upad zaposlovanja v primerjavi z istim obdobjem lani

Napovedi zaposlovanja najmočnejše
: Tajvan, Indija, Brazilija, Mehika, Kolumbija, Panama

Slabe napovedi zaposlovanja so najbolj očitne v Evropi. Negativne napovedi zaposlovanja za prvo četrtetje po besedah delodajalcev veljajo za 13 od 24 držav. Romana Šercelj pa je pri tem opozorila na razmere na nemškem trgu dela, ki kažejo znake upiranja negativnim napovedim. Direktorica prodaje v družbi Manpower je še dodala, da upa, da se bo optimizem med nemškimi delodajalci kmalu odrazil tudi med slovenskimi.