Sto evrov več je tisto, kar zahtevajo sindikati. Foto: MMC RTV SLO
Sto evrov več je tisto, kar zahtevajo sindikati. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Svetlik
"Delovna zakonodaja in minimalna plača sta po definiciji področji, ki jih moramo usklajevati s socialnimi partnerji. Ima pa vlada odgovornost, da ureja stvari tudi, ko med socialnimi partnerji ni soglasja," je dejal minister za delo. Foto: MMC RTV SLO
Delodajalci se strinjajo, da so slovenske plače prenizke za preživetje, vendar so hkrati previsoke za globalno konkurenčnost. Foto: RTVSLO

Minister za delo Ivan Svetlik je sicer dejal, da vlada še ne bo sklepala o besedilu obravnavanega zakona in dodal, da bodo obravnavali tudi druge zahteve sindikatov in delodajalcev pri posameznih vprašanjih z delovnega področja in o socialnem sporazumu, govorili pa bodo tudi o spreminjanju delovne zakonodaje v prihodnje.

Kdaj bo šel zakon v državni zbor, pa je odvisno od sklepa vlade ta četrtek. "Naš predlog bo, da pospešimo sprejemanje tega zakona," dodaja Svetlik. Na vprašanje, ali bo vlada spremembe preostale delovne zakonodaje predlagala, tudi če sindikati v socialnem dialogu ne bodo sodelovali, pa je Svetlik odgovoril, da pristajajo na socialni dialog pri vseh vprašanjih, ki zadevajo socialne partnerje.

"Delovna zakonodaja in minimalna plača sta po definiciji področji, ki jih moramo usklajevati s socialnimi partnerji. Ima pa vlada odgovornost, da ureja stvari tudi, ko med socialnimi partnerji ni soglasja," je dejal in dodal, da bo na seji vlade tudi o tem tekla beseda.

Pred vlado bodo protestirali sindikati
Vodstva vseh sedmih reprezentativnih sindikalnih central so napovedala, da bodo pol ure pred začetkom vladne seje pred poslopjem vlade pripravile protest, s katerim bodo zahtevali takojšnje sprejetje zakona o minimalni plači.

Socialni partnerji so pretekli petek soglašali s predlogom novega zakona o minimalni plači, po katerem bi se minimalna plača zvišala za 102 evra, na 562 evrov neto, podjetja v težavah pa bi lahko dvig izpeljala postopno v obdobju dveh let, vendar pa so delodajalci in vlada spremembo pogojevali s hkratnim spreminjanjem preostale delovne zakonodaje.

Sindikati so tako reševanje v svežnju označili za izsiljevanje, v katerega ne bodo privolili. Tako bodo vodstva vseh sedmih reprezentativnih sindikalnih central v Sloveniji pred četrtkovo sejo vlade pred vladnim poslopjem pripravila protest, s katerim bodo zahtevala takojšnje sprejetje zakona o minimalni plači. V nasprotnem primeru napovedujejo prekinitev socialnega dialoga.

Delodajalci: Rast plač skupaj z razbremenitvijo gospodarstva
Ob vsem tem pa delodajalci opozarjajo, da podjetja nimajo več rezerv za dvig minimalne in drugih plač, zakonska ureditev trga dela pa ne ustreza zahtevam konkurenčnosti. Zato bodo vztrajali, da se rast plač obravnava skupaj z razbremenitvijo gospodarstva. Ob grožnjah sindikatov pravijo, da bo socialni dialog nujen za iskanje rešitev ob naraščajoči brezposelnosti.

Zato Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica, Trgovinska zbornica, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov GIZ ter Združenje delodajalcev od predstavnikov reprezentativnih sindikatov pričakujejo, da bodo korekten partner v socialnem dialogu in da ne bodo vztrajali "na nesprejemljivih zahtevah, ki lahko ogrozijo naš skupen cilj".

Slovenske plače prenizke za preživetje, a previsoke za globalno konkurenčnost
Strinjajo se, da so slovenske plače prenizke za preživetje, vendar so hkrati previsoke za globalno konkurenčnost. "Zakonska ureditev trga dela ne ustreza več zahtevam konkurenčnosti, s katerimi se slovenska podjetja srečujejo na globalnem trgu. Zato moramo vztrajati na tem, da se kakršna koli rast plač obravnava v povezavi s celovito razbremenitvijo gospodarstva," so zapisali.