Minimalna plača naj bi po predlogu pokrila minimalne življenjske stroške. Foto: MMC RTV SLO
Minimalna plača naj bi po predlogu pokrila minimalne življenjske stroške. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati proti povišanju minimalne plače v paketu s socialnimi pravicami

Sindikati podpirajo temeljne usmeritve tega zakona, ki zagotavlja nemudoma dvig minimalne plače za 102 evra neto, vendar zahtevajo, da se zakon takoj pošlje v parlamentarni postopek, ne pa da ga sprejemajo skupaj s svežnjem delovne zakonodaje. Vlada in delodajalci kot pogoj za uresničenje dogovora postavljajo prav hkratno spremembo delovne zakonodaje.

To za sindikate pomeni izsiljevanje, je povedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. "Ne bomo privolili v to, da bi problematiko minimalne plače, ki se veže na eksistenco večine ljudi, pogojevali z zniževanjem drugih pravic," je poudaril.

Svetlik: Storili smo korak naprej
Sicer pa dogovor minister za delo Ivan Svetlik ocenjuje kot korak naprej. Predlog je namreč po ministrovih besedah sprejemljiv za obe strani. Minimalna plača bi se torej takoj postavila na višino minimalnih življenjskih stroškov z možnostjo, da v tistih organizacijah, kjer bi to povzročalo velike ekonomske težave, dosežejo dogovor o odloženem poviševanju minimalne plače v prihodnjih dveh letih.

"To je prva škatlica v velikem paketu," pojasnjuje minister. Toda ustavili so se na točki, je nadaljeval, ko naj bi bil po razumevanju sindikalne strani to zadostnem razlog, da gre zadeva naprej, po razumevanju vladne in delodajalske strani pa, da je treba ta zakon dati v sveženj skupaj z delovno zakonodajo. Sindikati od vlade pričakujejo, da bo jasno stališče pripravila do do četrtka.

Sindikati proti povišanju minimalne plače v paketu s socialnimi pravicami