Delodajalci so glede delitve dobička že povzdignili glas. Foto: Thinkstock
Delodajalci so glede delitve dobička že povzdignili glas. Foto: Thinkstock

Znano je, da je parlamenatrni odbor za gospodarstvo v četrtek podprl predlog, ki določa, da je treba, če skupščina sprejme sklep o delitvi več kot 25 odstotkov bilančnega dobička, del tega obvezno nameniti delavcem.

A med burno razpravo so nekateri poslanci, tudi koalicijski, temu nasprotovali, saj menijo, da je na ta način v temelju spremenjen sam zakon o udeležbi delavcev pri dobičku.

Smole: Težava je v zapletenosti sistema delitve
Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole pa meni, da je taka odločitev povsem nesprejemljiva, saj bi se na ta način bistveno poslabšalo poslovno okolje, odvrnilo pa naj bi tudi tuje investitorje. Težava ni toliko v tem, ali je delitev obvezna ali ne, temveč v zapletenosti sistema delitve, je še dejal za Radio Slovenija.

Delodajalci zato podpirajo vladni predlog zakona, ki predvideva prostovoljno delitev dobička na način, ki to ureja v drugih državah EU-ja razen v Franciji, kjer je za nekatera podjetja delitev dobička obvezna.

V sindikatih zadovoljni
Z dopolnilom pa so zadovoljni v sindikatih. Predstavnik Zveze svobodnih sindikatov Marjan Urbanč je v zvezi s poudaril tudi, da so sindikati v vsaj polovici srednjih in velikih podjetij predlog za udeležbo delavcev pri dobičku že podali, vendar odziv delodajalcev pogosto ni bil zadosten.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, ki je že ob predstavitvi zakona poudaril, da ta pomeni poenostavitev postopkov, odpravlja odlog izplačila dobička delavcem ter prinaša ugodnejšo davčno obravnavo tako za podjetja kot tudi za zaposlene, je že napovedal, da bodo do plenarne seje pripravili še uskladitveno dopolnilo, ki bo odpravilo notranje neskladnosti v zakonu.